Wilde bloemenweide aanleggen

Voor een natuurlijk en diervriendelijk tuinontwerp is het aanleggen van een wilde bloemenweide een fantastisch idee. Wij leggen uit hoe je dat doet.

Bloeiende wilde bloemenweide met klaprozen en korenbloemen, op de achtergrond staan bomen

Overzicht: Wilde bloemenweide aanleggen

  • Wilde bloemenweide als ecologische en onderhoudsvriendelijke manier om de tuin vorm te geven

  • Zaaien in het voorjaar of de nazomer op een arme ondergrond

  • Oppervlak uitzetten, losmaken, bouwzand inwerken en uitzaaien 

  • Weide met wilde bloemen twee keer per jaar maaien 

  • Water geven komt grotendeels te vervallen

Voordelen van een wilde bloemenweide 

Het zaaien van wilde bloemen is niet alleen een mooie blikvanger, maar ook een milieuvriendelijke manier om de tuin vorm te geven.

Een wildeweide trekt vlinders en bijen aan, geeft dieren een eigen ruimte om te leven en nodigt zo uit om de natuur nauwkeurig te observeren en te ontdekken. De plantenzaden dienen als voeding voor inheemse vogels en de bloemen bieden egels een welkom onderdak. 

Bovendien is een bloemenweide bijzonder makkelijk te verzorgen in vergelijking met een conventioneel gazon, omdat hij maar zelden hoeft te worden gemaaid. Je spaart ook op gietwater want een weide van wilde bloemen hoef je alleen te besproeien als het lang droog blijft. 

Voordat je een wilde bloemenweide aanlegt, moet je rekening houden met een aantal zaken, zoals de keuze van het zaad en het juiste moment.

Wat je moet weten over zaaigoed

Als je wilde bloemenweide meerdere jaren moet blijven bloeien, kies dan zaden die niet alleen uit exotische planten bestaan. Exotische bloemen bloeien weliswaar mooi, maar gaan minder lang mee. 

Tip

Veel speciaalzaken bieden regionale zaadmengsels aan die zijn afgestemd op de klimaat- en bodemomstandigheden in een regio en daarom optimaal gedijen. 

Als je wilde bloemen wilt zaaien, zijn de volgende inheemse soorten geschikt:

  • Rode klaver (Trifolium verwerkense)

  • Klaproos (Papaver rhoeas)

  • Korenbloem (Centaurea cyanus)

  • Lijmkruid (Silene noctiflora)

  • Madeliefjes (Bellis perennis) 

  • Weidezeep (Rumex acetosa) 

  • Margrieten (Leucanthemum ircutianum en vulgare) 

  • Weide-vlokbloem (Centaurea jacea) 

  • Wilde klaver (Lotus corniculatus)

Duidelijk afgebakende weide van wilde bloemen in een tuin

Het juiste moment voor je wilde bloemenweide 

Het geschikte moment om een weide van wilde bloemen aan te leggen, hangt af van de planten die worden gebruikt voor het zaaien: ofwel van eind maart tot mei of van de nazomer tot september.

Als standplaats is een zonnige plek aan te bevelen, bijvoorbeeld voor een schutting, een schuur of een huismuur. Schaduw verdraagt je insectenweide daarentegen minder.

De grond moet arm zijn, d.w.z. zanderig, met weinig humus en voedingsstoffen. Bij een gewone tuingrond is een bewerking van de ondergrond de moeite waard. Meng daarvoor zand bij, zodat je bloemenweide voor bijen optimaal kan bloeien. 

Omdat het niet mogelijk is om een plek in de vrije natuur precies na te bootsen, zullen de soorten pas in de loop der jaren in evenwicht zijn – sommige zullen verdwijnen terwijl anderen zich goed voelen en zich doorzetten. Omdat de meeste tuingronden in eerste instantie te voedzaam zijn, zullen in de eerste jaren soorten die meer voedingsstoffen gebruiken de bovenhand krijgen. Enkele jaren na het aanleggen van de wilde bloemenweide kan het zin maken om na te zaaien.

Wilde bloemenweide aanleggen: zo lukt het stap voor stap

Hieronder leer je stap voor stap hoe je een wilde weide in je tuin aanlegt en wat je daarvoor nodig hebt.

Gereedschappen en machines voor het aanleggen van een wilde bloemenweide op een grasveld, waaronder de STIHL FSA 57 accukantenmaaier

 

 

Wilde bloemenweide aanleggen: Zo doe je dat

Waar je op moet letten na het planten 

Nadat je je wilde bloemenweide hebt aangelegd, hoef je maar weinig meer te doen. Toch zijn er een paar dingen waarmee je rekening moet houden.

Een man in veiligheidsuitrusting maait met de STIHL FSA 57 accukantenmaaier een weide met wilde bloemen

Wilde bloemenweide maaien

Er bestaan goede redenen om je wilde bloemenweide te maaien. Lagere planten krijgen op die manier de kans om uit te lopen en tot bloei te komen. Bovendien zorgt het verwijderen van bestaande planten ervoor dat de grond geleidelijk armer wordt, want de voedingsstoffen uit de grond zijn opgenomen door de planten en verdwijnen dus van het oppervlak.

Dat is gunstig omdat wilde bloemen het beste op een voedingsarme bodem gedijen. Nog een pluspunt: maaien en vervolgens laten liggen van de planten bevordert het uitzaaien, vooral van eenjarige soorten.

Je wilde bloemenweide voor bijen moet je twee keer per jaar maaien. De eerste keer is dat in maart nodig, want de stengels van de bloemenweide dienen veel nuttige insecten in de winter als onderkomen en vogels die zaden eten, zoals vinken, hebben hier in de winter baat van. Voor de tweede keer moet je na de eerste bloei maaien – bij veel soorten komt dat overeen met de maanden juli en augustus.

Close-up van hoe iemand met de STIHL FSA 57 accukantenmaaier een wilde bloemenweide maait

Gazononderhoud met de accubosmaaier

Met de STIHL FSA 57 accukantenmaaier en kunststof messen kan je je wilde bloemenweide 5 tot 10 centimeter boven de grond afmaaien. 

Profi-tips van STIHL

Laat het maaisel een paar dagen op het oppervlak liggen en laat het drogen voordat je het op de thermische composthoop, in de bioton of op de stortplaats gooit. Om goed te composteren is namelijk nog te veel zaad aanwezig, dat anders op ongewenste plekken in de tuin ontkiemt. 

Als je de zaadjes goed schudt, kan je het maaisel ook op open compoststapels leggen, zodat je tuinafval op de juiste manier kan worden afgevoerd.

Maai grotere oppervlakken in stappen en neem daartussen een week pauze, zodat insecten zoals bijen nog een beetje langer van de laatste bloemen kunnen genieten.

Close-up van een overvloedig bloeiende weide vol wilde bloemen met korenbloemen, klaprozen en margrieten

Wilde bloemenweide verzorgen 

Een wilde bloemenweide voor bijen is bijzonder onderhoudsvriendelijk, omdat je, zoals al beschreven, maar twee keer per jaar hoeft te maaien en het gieten of sproeien grotendeels wegvalt.  

Houd na het kiemen de grond nog vochtig en besproei het eerste jaar gerust nog als het warm en droog is. Al een jaar later is dat niet meer nodig, want dan hebben de planten zich gesetteld.  

Houd na het zaaien onkruid in het oog, want dit kan de plantjes met wilde bloemen overwoekeren en verdringen. Vaak duurt het een paar jaar voordat er een stabiele weide met wilde bloemen is ontstaan. Sommige soorten zetten zich door, andere verdwijnen – net als in de vrije natuur.