De heggenschaar op de juiste manier gebruiken

Hagen bieden een natuurlijke visuele bescherming en zijn de biotoop voor verschillende diersoorten. In tuinen zijn ze als levende omheining een echte blikvanger. Met het juiste onderhoud heb je lang plezier van je haag en blijft hij gezond. Het juiste gereedschap is daarbij doorslaggevend. Met de heggenscharen van STIHL haal je duurzame, efficiënte machines in huis, of ze nu elektrisch zijn of werken op benzine of accu. Als je wil dat je heggenschaar lang goede diensten levert, moet je hem regelmatig een onderhoud geven. Wij geven je in de volgende artikelen tips voor het onderhoud  van je heggenschaar, laten weten welke onderhouds- en reinigingstaken wanneer nodig zijn, en wat belangrijk is als je je heggenschaar zelf slijpt.

Tip: Draag altijd de juiste beschermende kledij als je met de heggenschaar werkt.

STIHL HS 82 T benzineheggenschaar wordt op groen gazon besproeid om ze te reinigen

Heggenschaar reinigen

Als je wil dat je heggenschaar zijn werk lange tijd goed kan doen, moet je hem na elk gebruik reinigen. Daarbij verwijder je plantenresten, hars en andere soorten vuil. Wij laten zien hoe je je heggenschaar na gebruik reinigt en waar je op moet letten.
Meer over het reinigen van de heggenschaar
Een STIHL HS 82 T benzineheggenschaar ligt vóór het onderhoud tussen groene bladeren op een trap

Heggenschaar onderhoud

Een regelmatig onderhoud van je heggenschaar is van essentieel belang voor goede resultaten. Met het juiste onderhoud heb je gegarandeerd voor lange tijd een zuiver snoeiresultaat. Hier laten we je zien wat je zelf kan doen en wanneer je je dealer moet inschakelen.
Meer over het onderhoud van je STIHL heggenschaar
Close-up van de scherpe tanden van een heggenschaar tijdens het snoeien van een haag

Heggenschaar zelf slijpen

Ook het beste snijgereedschap wordt op een gegeven moment bot. Als je je heggenschaar voor gebruik zelf wil slijpen, kan je in dit artikel alle stappen en gereedschappen vinden die je nodig hebt.
Meer over het zelf slijpen van je heggenschaar

Meer voor tuinliefhebbers