Lenteschoonmaak voor buiten: je houten terras reinigen

Heeft de winter zijn sporen nagelaten op je houten terras? Lees hier hoe je het met eenvoudige middelen weer als nieuw maakt.

Een man reinigt een terras met een STIHL RA 82 vlakreiniger

Zo reinig je een houten terras

Na de winter is het terras verkleurd door vuil en het hout ziet er niet meer fris uit. Vooral op schaduwplekken heeft zich een groene laag afgezet die je het best te lijf gaat. Dat gaat snel met eenvoudige huismiddeltjes. Ook met een hogedrukreiniger met het juiste opzetstuk maak je een terras behoedzaam en efficiënt schoon. Wij laten je zien hoe dat gaat.

Het juiste materiaal om een houten terras schoon te maken

Allereerst geldt: veeg je houten terras regelmatig schoon zodat hardnekkig vuil zich niet kan vastzetten. Voor een grondige lenteschoonmaak komen naast een bezem ook een schuurborstel of een hogedrukreiniger met een wasborstelopzetstuk van pas.

Close-up van een STIHL RA 82 vlakreiniger tijdens het schoonmaken van een terras

De houtsoort bepaalt hoe je het terras reinigt

In het algemeen geldt: richt de straal van een hogedrukreiniger nooit rechtstreeks op een houten terras. De druk van de machine kan de hars uit het hout spoelen, waardoor het sneller broos wordt. Controleer vooraf van welk hout je terrasplanken gemaakt zijn. De duurzaamheidsklasse van het hout bepaalt hoe je de reiniging aanpakt.

  • Klasse 1 en 2 zijn bijvoorbeeld tropische houtsoorten zoals bangkirai en teak. Ook acacia en eik horen tot deze groep. Het zijn duurzame, robuuste en sterke houtsoorten. Ze kunnen met de wasborstel gereinigd worden.
  • Klasse 3 en 4 zijn houtsoorten zoals beuk, vurenhout en grenen. Deze houtsoorten zijn iets minder duurzaam en vragen een manuele reiniging met bezem en schuurborstel. Verderop leggen we uit welke huismiddeltjes er bestaan.  

Een houten terras schoonmaken met de hogedrukreiniger

Ga aan de slag met een hogedrukreiniger met wasborstelopzetstuk als het hout van je terras daarvoor geschikt is. Bevestig het opzetstuk en stel de waterdruk op een lage stand in. Een te hoge waterdruk beschadigt het houtoppervlak. Het hout wordt ruw en de oppervlaktestructuur wordt aangetast, waardoor het hout broos wordt en zelfs kan splinteren.

Let er tijdens het reinigen op dat je het hele oppervlak gelijkmatig behandelt. Op die manier krijgt het terras overal dezelfde kleur.

Voor harde en onbehandelde houten oppervlakken bevelen we STIHL CS 100 reinigingsproduct voor stenen en gevels aan. Het verwijdert de hardnekkige groene aanslag op een veilige manier.

Huismiddeltjes voor een houten terras

Heb je geen hogedrukreiniger of is het hout van je terras er niet geschikt voor? Neem dan je toevlucht tot eenvoudige huismiddeltjes. Soda (natriumcarbonaat) is een milieuvriendelijk en goedkoop alternatief en ook de klassieke groene zeep klaart de klus.

Soda en maizena: een krachtig team

Met soda en maizena kan je makkelijk zelf een reinigingspasta maken. Los 2 à 3 eetlepels maizena op in 500 ml lauwwarm water. Blijf roeren tot er geen klonters meer zijn. Giet dit mengsel in een kookpan met 5 l lauwwarm water. Voeg 100 g soda (natriumcarbonaat) toe en breng de vloeistof aan de kook tot ze begint te borrelen. Met deze pasta kan je een houten terras eenvoudig en behoedzaam reinigen.

Breng de pasta aan op de houten planken met een schuurborstel. Laat de pasta een paar uur inwerken en spoel hem daarna weg met water.

Een houten terras reinigen met groene zeep

Je kan een houten terras ook perfect reinigen met zeep. Uiteraard verdienen milieuvriendelijke producten de voorkeur. Zorg ervoor dat er niet te veel vuil water in de tuin terechtkomt.

Breng de groene zeep onverdund aan en wrijf de planken in met een borstel. Met een beetje geduld krijg je zo de kleinste voeg van je houten terras weer proper. Spoel tot slot alles af met de tuinslang of met een gieter.

Azijn is geen vriend van je houten terras

Houten terrasplanken verdragen geen zure reinigingsmiddelen, waaronder azijn. Ze verkorten de levensduur van je terras en je gebruikt ze beter niet.

Houten terras met bloempotten voor een groen gazon met barbecue en stoelen

Meer tips voor het onderhoud van je houten terras

Het oppervlak van het houten terras reinigen is al een eerste stap, maar wie grondiger te werk wil gaan, heeft nog een klusje te doen.

Het oppervlak onder het houten terras schoonmaken

Uit het oog, uit het hart: dat geldt helaas ook voor houten terrassen. Er valt van alles tussen de spleten en wat onder het terras terechtkomt, wordt vaak vergeten – tot het onaangenaam begint te ruiken. Reinig ook het oppervlak onder het terras om dat te voorkomen.

Verwijder regelmatig bladeren en vuilresten die tussen de spleten terechtgekomen zijn. Dat kan bijvoorbeeld met een zuighakselaar of een bladblazer. Het terras blijft onderaan proper en schimmel en ongedierte krijgen geen kans.

Bescherming: behandel je houten terras met olie

Als laatste stap na het reinigen bescherm je het hout met olie.

Wacht na het reinigen ongeveer 24 uur: olie die je op nat hout aanbrengt kan het vocht insluiten, wat op termijn verrotting veroorzaakt. Bescherm het terras met olie of beits en breng het ook optisch in topvorm voor het nieuwe tuinseizoen.

Samenvatting: je houten terras reinigen in het voorjaar

  • Een houten terras heeft in de lente een schoonmaakbeurt nodig, want de winter laat zijn sporen na.
  • Ruim het terras eerst op en veeg het schoon.
  • Is het terrashout geschikt voor een hogedrukreiniger? Gebruik hem dan met een wasborstelopzetstuk voor een makkelijke en behoedzame reiniging.
  • Huismiddeltjes zoals soda of groene zeep zijn een goed alternatief.
  • Azijn beschadigt het hout. Laat het liever achterwege.
  • Het is raadzaam om het hout na de poetsbeurt te behandelen met olie.

Meer voor tuinliefhebbers