Het perfecte tuinontwerp

Je tuin plannen heb je niet in een wip geklaard. Ga aan de slag met onze adviezen en ideeën voor het helemaal opnieuw ontwerpen van een tuin.

Zelf een tuinontwerp maken: de eerste punten om aan te denken

Beginnen met een tuin is een belangrijk project. Er moet veel werk verzet worden in de planningsfase – zelfs nog voordat je laarzen vies worden. Denk er vooral aan dat jouw plannen nauw verbonden zijn met de kosten. Hoe groter en uitgebreider je de tuin ontwerpt, des te hoger zullen de bijbehorende kosten oplopen.

Welke middelen je nodig hebt om jouw tuinontwerp te realiseren, hangt ook af van het feit of je professionele hulp inroept of al het werk zelf doet. Ook hier moet je er aan denken dat het plan om een tuinarchitect en bouwbedrijven in te huren automatisch meer kosten betekent, maar het proces ook versnelt. We hebben een aantal algemene tips en adviezen bij elkaar gebracht om je te helpen bij het hele proces, ongeacht de koers die jij uitstippelt.

Een tuin voor het hele jaar ontwerpen

De piek voor de meeste tuinactiviteiten loopt van het voorjaar tot de herfst, zodat jij en jouw tuin ook van een pauze in de winter kunnen genieten. Afhankelijk van het type tuin dat je kiest en wat je aanplant, zijn er echter speciale taken die op specifieke momenten van het jaar moeten worden uitgevoerd. Wij hebben een kort overzicht gemaakt om je een idee te geven van wat je mag verwachten.

Close-up van donkerroze gebroken hartjes

Tuinieren in de lente

Als het voorjaar voor de deur staat, begint alles te bloeien en moet je de tuin opruimen. Dit is de tijd om te plannen, te planten en voorzichtig te snoeien. Als het warmer wordt, mag je steeds meer kleur begroeten – dus ga lekker aan de slag met die bloembedden!
Meer over tuinieren in het voorjaar
Een vrouw maait het gazon in een tuin met een STIHL RM 2 R-mulchmaaier

Tuinieren in de zomer

Of je nu een tuin ontwerpt om voedsel te kweken of voor mooie bloemen, de groei bereikt zijn hoogtepunt in de zomer. Aan het begin van de zomer kan je ook voor het eerst oogsten. De verse aardappelen zijn er in juni als eerste bij. Onze samenvatting geeft aan wat je in de zomer in de tuin moet doen.
Meer over tuinieren in de zomer
Droge bladeren in een tuin in de herfst

Tuinieren in de herfst

Terwijl je geniet van de laatste warme dagen kan je nog steeds werk in de tuin doen. Maar vóór de vorst moet je jouw tuin winterklaar maken. Ontdek in onze maandgids hoe je bladeren kan opruimen en composteren en jouw perken winterklaar maakt. Ontdek ook welke taken in de herfsttuin op je wachten.
Meer over tuinieren in het najaar
Een tuin onder de sneeuw in de winter

Tuinieren in de winter

Je mag je tuin in de winter niet compleet vergeten. Alles wat niet winterklaar is, heeft nu veel aandacht nodig of moet goed worden opgeborgen – als je de wintertijd in jouw tuin goed benut, pluk je daarvan de vruchten in het voorjaar (of de bloemen). Meer informatie in onze praktische gids.
Meer over tuinieren in de winter
Een man knielt neer en strooit mestkorrels over de aarde rond een plant uit een kom

Tuin bemesten

Hoe vaak je bemest hangt af van de plantenvoeding die je gebruikt en welke planten er in de tuin staan. Biologische meststoffen gaan langer mee, terwijl universele meststoffen erg rijk zijn aan voedingsstoffen. Let op: te veel kunstmest kan je planten schaden.
Meer over tuinbemesting
Close-up van een bij op witte bloesem

Een bijvriendelijke tuin

Inheemse bloemensoorten, een stenen muurtje, een waterbron – dat zijn maar een paar kenmerken die jouw tuin vriendelijker kunnen maken voor bijen. Onze gids legt uit waarom bijen zo belangrijk zijn en hoe je deze prachtige insecten een duwtje in de rug kan geven.
Meer over bijenvriendelijke tuinen
Close-up van iemand met gele handschoenen die gazononkruid verwijdert

Onkruid herkennen en verwijderen

Onkruid in de tuin is onvermijdelijk, maar kan met de juiste aanpak efficiënt worden bestreden. In dit artikel tonen we je hoe je verschillende soorten kan identificeren en ze gericht kan verwijderen om je tuin op lange termijn onkruidvrij te houden.
Meer over het verwijderen van onkruid
Vrouw geeft planten op een dakterras water

Een dakterras aanleggen

Mocht een deel van jouw gebouw een plat dak hebben, dan kan je er veel mee doen (natuurlijk wel rekening houdend met de bouwtechnische aspecten). Zo kan je een gezellig barbecuehoekje, een kleine kruidentuin of zelfs één of twee boompjes planten. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Meer over daktuinen
Een schaduwrijke, overwoekerde tuin met lang gras, afgevallen bladeren en dichte struiken en bomen

Een verwaarloosde tuin opknappen: van overwoekerd naar onder controle

Een tuin die aan zichzelf is overgelaten, kan al snel sterk overwoekerd worden. In de eerste planningsfase van een dergelijk project maak je een foto van de huidige situatie. Wat moet er weg en wat kan je behouden en herstellen? Vooral bomen en heggen zijn later moeilijk te vervangen.
Meer over een verwaarloosde tuin opknappen

Tuinontwerp: welke plek en beplanting wil je?

Er zijn veel verschillende soorten tuinen. Kies heel weloverwogen, rekening houdend met je eigen voorkeuren en hoe je de ruimte in de toekomst gaat gebruiken. Hoeveel tijd kan je erin investeren? Het ontwerpen van een tuin met groenten, decoratieve perken en fruitbomen vergt meer onderhoud op de lange termijn dan een groot gazon met wat kleine perken.

Als je jouw tuin helemaal nieuw ontwerpt, zijn de kosten waarschijnlijk een beperkende factor. En vergeet niet dat een tuin een langetermijnproject is: er is elk jaar onderhoud nodig. Misschien vind je het de beste optie om eerst een klein stuk tuin te planten. Dan kan je de perken later uitbreiden en een vijver of groentetuin toevoegen. Net als de natuur zelf, verandert een tuin namelijk continu.

Of je nu de hele tuin in één keer aanpakt of het ontwerp in de loop der tijd laat ontwikkelen – denk erover na waarvoor je de verschillende zones gaat gebruiken. Wat staat er al op het perceel? Hoe kan je daar het beste van maken? Een rotstuin is bijvoorbeeld een optie die weinig onderhoud nodig heeft. Je kan er prachtige bergplanten kweken die zelfs in droge, arme grond bloeien. Maar als je kruiden wil kweken, is de bodemtoestand cruciaal. Dan moet je eventueel teelaarde toevoegen of de bodem verrijken.

De eenvoudigste manier om jouw eigen tuin te ontwerpen is door hem uit te tekenen. Teken de verschillende zones en geef aan welke planten er in de toekomst moeten groeien. Denk ook aan de algemene omstandigheden voor de groei: waar en wanneer is het zonnig of beschaduwd? Een schets is uitstekend om jouw ideeën voor tuinontwerp op papier te zetten. Wanneer je begint met planten, staat alle informatie die je nodig hebt op je tekening.

Close-up van hommels op witte bloemen

Zelf een tuin ontwerpen: plannen realiseren

Als jouw ontwerp is gekozen, kan je het tekenbord verlaten en buiten beginnen aan jouw tuin. Zorg ervoor dat je over de nodigen gereedschappen en uitrusting beschikt. Begin met het creëren van de structuur van de tuin op basis van jouw planning: graaf perken en leg paden, plant bomen en misschien graaf je zelf een vijver. Als je een moestuin zoekt die veel oplevert, maar niet veel ervaring hebt, kan je beginnen met een paar kruidenperken en fruitstruiken. Vergeet niet om een pad in je ontwerp op te nemen, zodat je volop tijd in je tuin kan doorbrengen.

STIHL pro tip: Om jezelf werk te besparen en bijen te verwennen, kan je ook groenstroken met wilde bloemen aan je tuin toevoegen. Het enige wat je nodig hebt, is een plek met tamelijk schrale grond en een geschikt zaadmengsel. Dat kan je in elke speciaalzaak vinden. Het zal niet erg lang duren voordat je bijen op bezoek hebt.

Samenvatting: het perfecte tuinontwerp

  • Bij het ontwerpen van een tuin moet je eerst rekening houden met de grootte van het perceel
  • Welk type tuin wil je? Deze beslissing bepaalt hoe je de grond moet behandelen en voorbereiden en wat je moet planten
  • Eenvoudige decoratieve bloemperken vergen minder werk, terwijl stroken met groente meer voedzame grond nodig hebben
  • Als je een nieuwe tuin plant, moet je geduld hebben: het proces kan maanden duren, omdat de nieuwe grond in alle rust moet kunnen zetten
  • Denk er bij het plannen en ontwerpen van jouw tuin aan dat alles een seizoen heeft: verschillende dingen kennen een piekperiode en er bestaan diverse tuinklussen die je het hele jaar door moet doen
  • Zelfs een sterk overwoekerde tuin kan worden hersteld – de planten zullen opbloeien van al die aandacht!

Meer tuintips