Heggenonderhoud

Als je je heg goed verzorgt, wordt hij een mooie tuinborder. We leggen uit wat er behalve snoeien nog meer bij het heggenonderhoud komt kijken.

Heg onderhouden


Als je je heg goed verzorgt, kan hij gezond groeien en zijn functie vervullen. De basis voor een succesvolle hegverzorging leg je al bij het plannen en planten - werk hier dus zorgvuldig en neem voldoende tijd. De geplante heg moet regelmatig en correct gesnoeid en bewaterd worden. Door de aard van de grond hebben de meeste heggen ook meststoffen nodig om sterk en mooi te groeien. Als er ondanks bemesting gaten ontstaan of zieke bladeren in de heg groeien, moet je snel handelen: je kunt plagen of ziekten vaak met eenvoudige middelen bestrijden en zo je heg voor grote schade behoeden.

Een vrouw in beschermende uitrusting gebruikt de STIHL HSA 56 accuheggenschaar om een heg te snoeien

De heg snoeien

Als algemene regel is het aan te raden de heg ongeveer tweemaal per jaar te snoeien. Voor sommige heggen is één snoeibeurt per jaar voldoende. Hou bij de keuze van het snoeischema het volgende in acht: radicaal snoeien is niet toegestaan tijdens het broedseizoen van dieren.
Meer over het snoeien van de heg
Vrouw die een buxushaag voor een wit huis snoeit met een STIHL HSA 26 accuheggenschaar

Buxus planten en verzorgen

De groenblijvende buxus is wereldwijd een van de populairste tuinplanten, vanwege zijn veelzijdige ontwerpmogelijkheden. In onze uitgebreide gids vind je waar je op moet letten om je buxus er het hele jaar door goed uit te laten zien.
Meer over de verzorging van je de buxus
Een vrouw met beschermende STIHL Function SensoTouch handschoenen staat naast een groene heg

Heggen planten

Van kleine sierheggen tot metershoge, ondoorzichtige privacyschermen: onze gids toont je wat echt belangrijk is bij het planten van een heg en brengt je stap voor stap dichter bij je doel. Ontdek het nu - inclusief instructies voor je project.
Meer over het planten van je heg
Sterke en gezonde tuinhaag met gazon, met bomen op de achtergrond

Haag bemesten

Weelderig groene bladeren, gezonde groei en sterke haagplanten. Dit alles kun je bereiken als je je heg goed bemest. In onze gids leer je wat de beste bemestingsstrategie voor je heg is en welke belangrijke voedingsstoffen belangrijk zijn voor je haagplanten.
Meer over heggen bemesten
Vrouw onderzoekt haar heg op ziektes

Ziektes in je haag herkennen en behandelen

Ook al zijn de meeste heggen vrij robuust, ze kunnen toch door ziekten beschadigd worden. Insecten zoals bladluizen of rouwmuggen tasten de heg evenzeer aan als schimmelziekten. In dit overzicht laten we je zien hoe je typische heggenziekten kunt herkennen en bestrijden.
Meer over heggenziekten
Coniferen met bruine plekken en gaten

Een gat in je haag herstellen

Gaten in heggen zijn geen fraai gezicht, maar kunnen meestal weer gedicht worden. Leer hoe je oorzaken kunt vaststellen en gaten kunt vullen in onze gids. Op deze manier kun je kale plekken gericht verhelpen en voorkomen.
Meer over gaten in heggen
Vrouw snoeit met een STIHL HSA 56 accuheggenschaar een lange, hoge en groene heg, erachter hoge bomen

Soorten heggen

Heggen dienen als privacyschermen, als vervanging van omheiningen, als bescherming voor gevoelige planten en nog veel meer. Het juiste type heg bestaat niet, maar wel het passende! In dit artikel lees je meer over groenblijvende, bijenvriendelijke en andere heggensoorten en hun voordelen.
Ontdek geschikte haagsoorten
Een vrouw snoeit buxus met de STIHL HSA 26 accugras- en buxusschaar met behulp van een kartonnen sjabloon in de vorm van een bol

Buxus vormsnoeien

Buxus staat in veel tuinen. Vormsnoeien is een geschikte manier om er een klein kunstwerk van te maken. We leggen je uit hoe je met een paar tips en tricks je buxus in bolvorm snoeit.
Meer over het in vorm snoeien van buxus
Een man in beschermende uitrusting snoeit een heg met een STIHL heggensnoeier 

Groenblijvende heggen: soorten en verzorging

Groenblijvende heggen zijn een praktische bescherming tegen inkijk – maak kennis met de belangrijkste soorten.
Meer over groenblijvende heggen

Meer voor tuinliefhebbers