De haag snoeien: zo wordt je heg een lust voor het oog

Een mooie haag geeft je tuin de juiste vorm. Lees hier hoe je een tuinhaag onderhoudt en waarop je moet letten als je ze snoeit.

Vrouw met veiligheidsbril snoeit een haag met een STIHL HSA 56 accuheggenschaar

Wat is het beste tijdstip om de heg te snoeien?

Een haag biedt bescherming tegen inkijk en creëert tegelijkertijd leefruimte. Of het nu gaat om terugsnoeien of vormsnoeien: alleen hagen die regelmatig gesnoeid worden, groeien mooi en dicht en blijven op lange termijn in vorm. Het tijdstip waarop je de haag moet snoeien, hangt af van het seizoen en van de haagplant.

Het beste tijdstip voor het snoeien van de haag

Sommige planten hebben het liefst een flinke snoeibeurt in februari, anderen zijn daar pas later in het jaar aan toe. Krachtig groeiende planten of een heg die er bijzonder accuraat moet uitzien, moet je zelfs twee keer per jaar snoeien.

De haag snoeien met een heggenschaar

De haag terugsnoeien in februari

Midden tot einde februari, voordat de planten uitschieten, is de sapstroom nog niet volledig op gang gekomen en kan de haag goed tegen een snoeibeurt. Bovendien broeden er op het einde van de winter nog geen vogels tussen de dichte takken. Vooral bij haagbeuk en Spaanse aak bevordert vroeg snoeien de groei.

Een bloeiende haag terugsnoeien in het voorjaar

Wacht tot het voorjaar om bloeiende hagen zoals forsythia, Viburnum tinus (sneeuwbal) of jasmijn te snoeien. Snoei pas nadat de struiken gebloeid hebben en let erop dat je geen nestelende dieren stoort bij het snoeien.

Een bloeiende haag bijknippen in de zomer

Je kan de haag een tweede keer snoeien eind juni tot begin juli, als het niet te warm is. Op dat moment schiet de haag namelijk voor een tweede keer uit. Opgelet, beperkt je tot bijknippen en vormsnoeien.

Wettelijke bepalingen

Je kan de haag van je keuze in je tuin laten groeien. Indien deze haag echter dicht bij een buur staat, moet je erop letten dat je de wettelijke afstanden voor de aanplant respecteert. Het gemeentehuis van je gemeente zal je hierover kunnen inlichten.

Ga ook na wanneer het verboden is de heg te snoeien om de nestelende en broedende vogels te beschermen.

De heg snoeien in de herfst

Indien nodig kan je de haag ook in de herfst radicaal terugsnoeien of verjongen. Als de haag tijdens de broedtijd te veel vorm verloren heeft, kan je wanneer het opnieuw wettelijk toegelaten is, ze verjongen door ze dieper te snoeien of ze terug te snoeien tot vlak boven de grond. Werk op een vorstvrije en bewolkte dag om de planten niet te beschadigen. Bij hagen die hun blad verliezen, wacht je tot alle bladeren afgevallen zijn. Voordat de winter begint, zuigt de plant namelijk de overblijvende voedingsstoffen uit de bladeren en slaat die op in zijn wortels. In het voorjaar spreekt de plant die voorraad aan.

Wij raden je aan om te wachten tot de lente om de haag grondig terug te snoeien. De planten schieten sneller weer uit en je haag zal binnen de kortste keren weer groen en blikdicht zijn.

Let op de temperatuur

Tip 1

Snoei de heg niet als het heet is en de zon fel schijnt. De blaadjes die verder naar binnen liggen worden plots aan het zonlicht blootgesteld en het gevoelige afsluitweefsel kan verbranden. 

Tip 2

Vooral ‘s zomers is het beter om een bewolkte, wat sombere dag uit te kiezen om je heg bij te knippen.

Tip 3

Snoei de haag niet als het in de lente nog duidelijk vriest met temperaturen onder -5°C. De snijranden zullen maar langzaam genezen en de koude maakt de fijne takjes erg broos.

Vrouw met veiligheidsbril snoeit een haag in vorm met een STIHL HSA 25 gras- en buxusschaar met accu

Wanneer snoei ik een jonge haag terug?

Haagstruiken (Spaanse abeel, haagbeuk en gewone beuk) worden al in het jaar van aanplanting teruggesnoeid om een sterke vertakking te stimuleren.

Naaldhagen (thuja, coniferen) hebben een jaar rust nodig om goed uit te groeien. Vanaf het tweede jaar mag je ze jaarlijks terugsnoeien.

Hoe vaak moet ik mijn heg snoeien?

Vele hobbytuiniers snoeien de haag eenmaal per jaar, rond eind juni. Toch blijkt het voor de meeste haagplanten goed te zijn om ze al midden tot einde februari voor de eerste keer terug te snoeien tot de gewenste hoogte en breedte. De tweede, minder intensieve snoei doe je dan aan het begin van de zomer. 

Een- of tweemaal per jaar snoeien?

 • Hagen die eenmaal per jaar gesnoeid worden: taxus, zuurbes, thuja en schijncipres
 • Hagen die tweemaal per jaar gesnoeid worden: liguster, haagbeuk, Spaanse abeel en gewone beuk

Met elke snoeibeurt stimuleer je de groei van de haag. Als je de haag vaak en lichtjes bijknipt, zal ze steeds dichter worden – als ze natuurlijk ook genoeg water, warmte en licht krijgt.

Tip van de STIHL professional: snoei de haag een tweetal keer per jaar. De zogenaamde voorjaarssnoei vindt plaats van eind februari tot begin maart. Geef de haag een stevige snoeibeurt en knip ze in vorm. In de zomer komt het erop aan die vorm te behouden. Knip oneffenheden bij die ontstaan zijn door het verschillend groeien van de blaadjes. Snij ruim twee derde af van de nieuwe scheuten, zodat er geen storende takjes meer uit de haag steken. Indien nodig mag je de haag ook in de herfst, na 1 oktober, flink terugsnoeien.

Close-up van een STIHL HS 82 heggenschaar vóór een haag

De haag correct terugsnoeien en bijknippen

Door de haag goed in vorm te snoeien stimuleer je de groei van de haag en zorg je ervoor dat ze blikdicht blijft. Met onze tips vermijd je kale plekken en onregelmatig geknipte hagen.

Hoe hoog mag mijn haag worden?

Hoe hoog je de haag mag laten groeien hangt van je woonplaats af. Informeer je bij de gemeente of de stad om problemen te vermijden.

Vrouw met veiligheidsbril snoeit hoge haag met een STIHL HSA 56 accuheggenschaar

Alles over heggenscharen en heggenscharen op steel

Goed gereedschap is onontbeerlijk om hagen of losstaande vormen te snoeien. Met een STIHL heggenschaar of heggenschaar op steel breng je elke haag of struik zonder moeite in vorm. Zowel professionals in de landschaps- en tuinaanleg als hobbytuiniers vinden in het uitgebreide gamma van STIHL het juiste gereedschap voor elke klus.

Conventionele heggenscharen

Onze heggenscharen zijn van degelijke kwaliteit en ontworpen voor professioneel, continu en krachtbesparend gebruik. Profiteer daar in je privétuin ook van! Deze machines zijn ideaal om heggen te snoeien die heup- tot borsthoog zijn. Doordat ze zo handig zijn, zijn ze ook geschikt voor nauwkeurig snoeiwerk en moeilijke snoeivormen. 

Heggenscharen op steel

Als de haag erg breed of hoog is, heb je meer reikwijdte nodig. Dan raden we je een heggenschaar op steel aan. Deze heggenscharen zijn verkrijgbaar met een korte of lange schacht en zijn zowel bedoeld voor professionals in de landschaps- en tuinaanleg als voor hobbytuiniers. 

Techniek om middelhoge hagen te snoeien met de heggenschaar

Een donkergroene haag wordt gesnoeid met een STIHL HSA 56 accuheggenschaar

Zijdelings en verticaal snoeien: snoei de haag eerst zijdelings en verticaal. Maak boogvormige bewegingen en laat de beide kanten van het mes snijden.

Vrouw met veiligheidsbril snoeit met een STIHL HSA 45 accuheggenschaar een vlakke haag voor een groot, licht huis

De bovenkant snoeien: om de bovenkant te snoeien zet je het mes aan in een hoek van nul tot tien graden en beweeg je horizontaal over de haag. Snoei met sikkelvormige bewegingen.

Techniek om hoge hagen te snoeien met een heggenschaar op steel

Wat is het verschil tussen een heggenschaar op steel en een conventionele heggenschaar?

Vrouw draagt gehoorbescherming en gelaatsbescherming terwijl ze een haag trimt met de STIHL benzineheggenschaar HS 46.

Conventionele STIHL heggenscharen

De conventionele heggenscharen van STIHL zijn ontworpen voor het onderhoud van dichte, lange hagen. Het dubbelzijdige snoeimes is geschikt voor grof en fijn snoeiwerk, zowel in horizontale als in verticale positie.

Man op een trap trimt een hoge heg met de STIHL accuheggenschaar op steel HLA 85.

STIHL heggenscharen op steel

De heggenscharen op steel van STIHL hebben een schacht waarmee je ook extra hoge, lange en brede hagen kan snoeien. Het mes is tot 145° draaibaar, waardoor je alle hoeken makkelijk kan instellen.

Vormsnoei voor struiken en heesters 

Sommige tuineigenaars houden het bij een jaarlijkse snoeibeurt. Andere worden echte kunstenaars bij het vormen van struiken en heesters.

Geometrische vormen snoeien

Om een geometrische vorm te snoeien heb je gespannen touwen of een frame van houten latten nodig. Ook hoogstamplanten kan je in een vorm snoeien.

 • Het kader wordt rond de plant gezet en alle scheuten die eruit steken, worden weggeknipt.
 • Op die manier kan je makkelijk de meest fantasierijke vormen creëren.

Weetjes in verband met vormsnoei

Welke planten zijn geschikt voor vormsnoei?

Voor vormsnoei, ook topiary genoemd, zijn dichtgroeiende haagplanten zoals buxus en taxus geschikt.

Hoe creëer je een vorm?

Sterke takken vormen de hoofdassen voor de gewenste vorm. Ze vertakken zich in vele fijnere zijtakken. Om de takken de juiste richting voor de gewenste vorm te geven, fixeer je de buigzame takken met draad.

Groot park met tot vormen gesnoeide hagen en struiken (topiary’s) en paden ertussen

Struiken en heesters tot fantasievormen snoeien

Om een fantasievorm te maken, bijvoorbeeld een dier, breng je een frame van kippengaas aan rond de struik.

 • Snoei de twijgjes aan de buitenkant van het kippengaas weg.
 • Om nauwkeurig te werken heb je een handige, scherpe snoeischaar nodig.
 • Door alle scheuten die uit het frame steken meermaals per jaar weg te knippen, stimuleer je de plant om in een dichtere struikvorm te groeien.

Indrukwekkende sculpturen ontstaan meestal pas na vele jaren.

Samenvatting: de haag snoeien

 • De belangrijkste snoeibeurt valt in de lente, vlak voordat de haag begint te schieten.
 • Snoei hagen die in het voorjaar bloeien pas na de bloeiperiode.
 • In de zomer, tussen mei en september, knip je de haag lichtjes bij. Controleer voordat je begint te snoeien of er geen vogelnesten of andere broedplaatsen in de haag zitten.
 • Indien nodig mag je de haag ook in de herfst flink terugsnoeien.
 • Het beste weer om de heg te snoeien is een niet te hete of te koude dag zonder rechtstreekse zon.
 • Knip van nieuwe scheuten twee derde af.
 • Gebruik voor hagen op borsthoogte een conventionele heggenschaar en voor hoge hagen een heggenschaar op steel.
 • Maak zelf een frame om struiken en heesters tot creatieve vormen of topiary’s te snoeien. 

Meer voor tuinliefhebbers