Laurierkers correct snoeien

Wanneer en hoe vaak moet je laurierkers snoeien? Onze gids laat zien waar je op moet letten en hoe je moet werken bij het snoeien van een laurierkers.

laurierkershaag langs een gazon
Door regelmatig te snoeien behoudt de laurierkers zijn vorm.

Overzicht: Laurierkers snoeien 

  • Pas op voor giftige scheuten: draag tijdens het werken altijd je persoonlijke beschermingsmiddelen en pak de afgesnoeide scheuten alleen beet met handschoenen aan
  • Sterk terugsnoeien is alleen toegestaan van oktober tot eind februari 
  • Licht in vorm snoeien eind juni uitvoeren 
  • Gebruik een handheggenschaar voor optimale resultaten bij het in vorm snoeien 
  • Laurierkers met meststoffen verzorgen en beschermen 

Wanneer moet je laurierkers snoeien? 

Vanuit botanisch oogpunt zijn er drie ideale momenten per jaar om laurierkers te snoeien. Je kan laurierkers meerdere malen snoeien, maar in de meeste gevallen is het voldoende als je één tijdstip kiest, want een haag met laurierkers hoeft niet vaker gesnoeid te worden.

Wanneer mag je laurierkers snoeien?

Wanneer het toegestaan is om laurierkers te snoeien, is wettelijk geregeld. Wij raden aan om de lokale wetgeving na te kijken bij je gemeente. In het algemeen is in de periode van oktober tot eind februari is sterk terugsnoeien en toelopend snoeien toegestaan. Van maart tot eind september is alleen licht onderhoud en vormsnoeien toegestaan, als er in de laurierkershaag geen vogels nestelen.

Het juiste gereedschap

Zowel gemotoriseerde als handheggenscharen zijn in principe geschikt gereedschap om laurierkers te snoeien. Voor een optimaal resultaat gebruik je het best een handheggenschaar zoals de STIHL PH 10

Als je veel laurierkers moet snoeien, kan je ook een elektrische heggenschaar gebruiken. De kortere werktijd in tegenstelling tot de handheggenschaar is echter te zien aan het resultaat. Want wie laurierkers snoeit met een elektrische heggenschaar verwondt onvermijdelijk ook enkele van de grote bladeren. Deze snijlijnen drogen vervolgens in en zorgen dat de heg er minder fraai uitziet door bruine plekken. De planten krijgen echter snel weer nieuwe scheuten, zodat laurierkersen er al kort na het snoeien duidelijk beter uitzien doordat de bruine plekken bedekt worden. 

Hetzelfde geldt als je laurierkers met een kettingzaag snoeit. Vooral bij laurierkers duurt het relatief lang voordat nieuwe bladeren de beschadigde bladeren vervangen. Daarom raden wij in dit geval het gebruik van een kettingzaag af.

Pas op voor giftige scheuten

Laurierkers is giftig en kan huidirritatie veroorzaken. De afgesneden scheuten van de laurierkers mag je daarom alleen met handschoenen aanraken. Zorg er ook voor dat je kleding en handschoenen met lange mouwen draagt bij het snoeien en het verzorgen van je laurierkers.

Laurierkers correct snoeien

De groeisnelheid van de laurierkers is afhankelijk van de soort. Terwijl de variëteit Etna per jaar 10 tot 30 centimeter groeit, worden soorten zoals de Portugese laurierkers tot wel 40 centimeter groter. Regelmatig snoeien is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat de heg zijn vorm behoudt. Laat in de winter kan je laurierkers desgewenst ook radicaal snoeien. 

Laurierkers verzorgen

Behalve het snoeien moet je je laurierkers ook goed verzorgen voor een gezonde groei. Daarom moet je de heg regelmatig bemesten. Werk half maart hoornsnippers en compost in de grond en dien indien nodig in augustus patentkali toe om laurierkers tegen vorst te beschermen.

Een persoon bemest de laurierkershaag met een schop
Voor het bemesten zijn hoornsnipppers en compost geschikt.

Vooral tijdens droge periodes heeft het anders zeer bescheiden sierhout in tegenstelling tot de meeste andere haagplanten extra water nodig, maar is het niet bestand tegen opstuwend vocht. 

Laurierkers heeft een constante waterbehoefte, omdat er het hele jaar door water verdampt via de grote bladeren. Dat een laurierkers te weinig water krijgt, herken je al snel aan het feit dat de bladeren eerst bruin kleuren en vervolgens naar beneden vallen. Gele bladeren zijn echter niet alleen een teken van te weinig water, want ook een te zonnige locatie of heggenziekte kan zichtbaar worden door verkleurde bladeren.

Meer voor tuinliefhebbers