Taxus snoeien

Door regelmatig snoeien wordt je taxus verzorgd en dicht. Ontdek nu wanneer en hoe je taxus op de juiste manier snoeit!

Taxusheg bij een gazon
Regelmatig snoeien zorgt voor een verzorgde verschijning.

Overzicht: Taxus snoeien  

  • Door regelmatig te snoeien worden taxusheggen dicht en verzorgd   

  • Giftig door taxine, dus gebruik handschoenen en lange kleding om te snoeien en snoeisel weg te gooien

  • Twee keer per jaar snoeien vanaf het tweede jaar als er geen vorst of grote hitte heerst  

  • De trapeziumvorm is aan te bevelen, zodat de taxus voldoende licht krijgt en een te hoge sneeuwlast in de winter wordt voorkomen 

  • Decoratieve vormsnoei met behulp van sjabloon mogelijk, tot drie keer per jaar bijsnoeien 

Waarom een taxus snoeien?

Vooral vanuit optisch oogpunt is het aan te raden om een taxus te snoeien – een botanische noodzaak om een taxus te snoeien bestaat overigens niet. Door een heg te snoeien, cultiveer je een fraaie, verzorgde tuinhaag die compact groeit en niet ongewenst over perceelgrenzen woekert. Ook voor creatieve vormgeving door middel van vormsnoeien is de taxus zeer geschikt. 

Giftig: is taxus snoeien gevaarlijk?

Close-up van een tak met rode bessen van de taxus

Wees op je hoede bij de giftige taxus. 

Grote delen van de taxus zijn giftig, omdat onder andere de naalden en de zaden in de felrode bessen – maar niet het vruchtvlees zelf – giftig taxine bevatten. Kleine hoeveelheden kunnen bij mensen al tot verlamming van de ademwegen en hartfalen leiden, maar ook veel dieren vergiftigen.

Een taxushaag is vanwege dit verhoogde risico minder geschikt voor een huishouden waar kinderen of huisdieren aanwezig zijn.

Het snoeien van een taxus is echter niet gevaarlijk als je zorgvuldig te werk gaat en een paar dingen in acht neemt: omdat huidcontact met de giftige taxus huidirritatie en ontstekingen kan veroorzaken, is het beslist nodig om handschoenen en lange kleding tijdens het werk te dragen. Dit geldt ook voor het hakselen van snoeisel.

Wanneer taxus snoeien? 

Je taxus snoei je het best twee keer per jaar tussen eind februari en september vanaf het tweede jaar na het planten, zodat hij dicht en compact wordt. Optimaal is tijdig snoeien in het voorjaar en nog een keer in het najaar. Vermijd snoeien bij vorst of grote hitte, zodat de plant niet beschadigd raakt.

Heggen snoeien verboden

Tijdens een bepaalde periode van het jaar kan het verboden zijn om taxus radicaal terug te snoeien. Informeer je hiervoor bij je gemeente.

Hoe je taxus correct snoeit

Voordat je je taxus snoeit, moet je controleren of er geen dieren in de taxus leven. Draag de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen en snoei je taxus met behulp van een heggenschaar trapeziumvormig ter verjonging naar boven toe. Zo krijgt je taxus overal voldoende zonlicht en in de winter drukt de sneeuw niet te zwaar op de heg. 

Om je taxushaag recht te snoeien, kan een gespannen koord als oriëntatiehulp handig zijn. De scheuten kan je met driekwart inkorten, bij een jonge taxus met de helft.

Alles voor het onderhoud van heggen

Geometrisch in vorm gesnoeide taxus met trapeziumvormige zijkanten, op de achtergrond kleine bomen

Taxus is geschikt voor vormsnoeien.

Taxus: in vorm snoeien  

Je kan een taxus eenvoudig zelf in vorm snoeien. Maak daarvoor een sjabloon van karton en ga aan de slag!

Een heggenschaar is geschikt voor het grove vormsnoeien van je taxus. Voor kunstzinnige details kan je het beste een praktische snoeischaar gebruiken. De vormsnoei lukt bijzonder goed met jonge taxusheggen die na het snoeien ter verjonging opnieuw scheuten vormen. 

Om ervoor te zorgen dat je taxus er altijd netjes en verzorgd uitziet, kan je het beste regelmatig snoeien – het liefst drie keer per jaar, bij voorkeur tussen juni en half augustus.

Een persoon met veiligheidshandschoenen reinigt in een werkplaats een heggenschaar op steel met een borstel

Vergeet de reiniging van het gereedschap niet.

Vergeet na het snoeien van de taxus niet om je gereedschap grondig te reinigen en het snoeisel te composteren. Het gif van de taxus wordt tijdens het verrottingsproces volledig afgebroken.

De compost is dus geen probleem, maar taxus verrot slechts langzaam. Haksel de takken daarom vóór het composteren en meng er fruit- en vaste plantenresten onder om de ontleding te versnellen. Een snelle composteerder is ideaal om resten van de taxus te composteren.

Iemand met beschermende handschoenen bemest een plant

Een taxus heeft regelmatig meststoffen nodig.

Vergeet na het snoeien niet om je haag te verzorgen door de heg te bemesten en eventueel gaten in de heg op te vullen. Vooral jonge taxusheggen moet je bovendien de eerste één tot twee jaar na het planten regelmatig water geven.

Tips en tools voor mooi verzorgd groen