insectenhotel maken

Een insectenhotel helpt bijen, gaasvliegen en solitaire wespen te nestelen en te overwinteren. In dit artikel laten we je zien hoe je zelf een insectenhotel maakt.

Afgewerkt, zelfgemaakt insectenhotel op een boomstronk

Hoe maak je een insectenhotel?

Een insectenhotel biedt hulp aan verschillende insecten om te nestelen, te broeden en te overwinteren. Net als mensen stellen insecten hoge eisen stellen aan hun woonst. Met onze tips en stap-voor-staphandleiding maak je van een stuk boomstam makkelijk een insectenhotel.

Wat is het nut van een insectenhotel?

De veranderingen die de mens veroorzaakt in de natuur maken het voor insecten niet alleen moeilijker om voedsel te vinden. Insecten zoals wilde bijen en gaasvliegen hebben ook steeds meer problemen om een nestplaats te vinden, hoe klein ze ook zijn. Een insectenhotel kan een oplossing bieden. In de openingen, buisjes en gaatjes kunnen de diertjes nestelen, broeden en gedeeltelijk zelfs overwinteren. Als er bovendien metaalgaas rond het hotel gespannen is, zijn de insecten veilig voor hun natuurlijke vijanden, bijvoorbeeld vogels. Kortom: als je een insecten- of bijenhotel maakt voor je tuin of balkon, bezorg je deze diertjes een veilig onderkomen.

 Bij op een lila bloem

Niet alleen insecten profiteren van het onderkomen. Als je een insectenhotel in de tuin of op het balkon hebt, zal je in de regel nog meer nuttige diertjes in de buurt vinden. Ze helpen bladluizen te bestrijden en bloemen te bestuiven, en dus draag je met een insectenhotel bij aan een gezondere en goed onderhouden plantenwereld.

Welke insecten nemen hun intrek in een insectenhotel?

Je bepaalt zelf welke insecten aangetrokken worden door je zelfgemaakte insectenhotel. Bijen bijvoorbeeld houden van riet- of bamboestengels. Dankzij dat materiaal zal zich een breed scala aan bijen- en wespensoorten in het hotel vestigen: solitaire bijen, masker-, zijde- en wilde bijen; leem-, graaf-, goud- en solitaire wespen. Gebruik je daarnaast als vulmateriaal ook houtwol of dennenappels, dan zullen ook vlinders, rupsen, lieveheersbeestjes en oorwurmen het hotel bevolken.

Waarop moet je letten bij het maken van een insectenhotel?

Maak een insectenhotel alleen met natuurlijke materialen. Zorg ervoor dat de gevoelige insectenvleugels zich niet kunnen verwonden aan scherpe of puntige delen. Verwijder splinters van het gezaagde hout door de randen glad te schuren. Maak de gaatjes bovendien niet te groot en gebruik alleen geschikt materiaal.

Oorwurmen wonen graag in dennenappels en houtspaanders. Let er wel op dat oorwurmen een gevaar kunnen zijn voor bijen: ze smullen van hun nectarvoorraad en eten soms het broedsel van de wilde bijen op. Wil je vooral bijen in je insectenhotel laten wonen? Laat dan dennenappels en houtwol beter achterwege.

Een zelfgemaakt insectenhotel op een boomstronk voor een tuinscherm

Waar plaats je een insectenhotel?

Bepaal zelf of je het insectenhotel ophangt of ergens neerzet. Het is belangrijk dat het hotel niet op de grond staat, maar minstens 1 meter erboven. Zo is het veilig voor kinderen en huisdieren.

Plaats het insectenhotel ook niet vlak onder een dak of een boom, want de voorkant moet zoveel mogelijk zon krijgen. De directe omgeving is trouwens belangrijk voor het succes van een insectenhotel. Er moeten in de buurt veel planten zijn die rijk aan nectar en pollen zijn, zodat de insecten genoeg voedsel vinden. Bovendien moeten de diertjes die er hun intrek nemen, water ter beschikking hebben. Een vijver, een drinkplaats voor vogels of een schaal met water zijn een grote hulp voor insecten.

Tip van de STIHL professional: let bij de plaatsing van het insectenhotel op de windrichting. Die speelt namelijk een belangrijke rol. Als de invliegopening naar het zuiden gericht is, is het insectenhotel meestal warm en droogt het snel na een regenbui. Warmte is ook belangrijk voor de larven die in het hotel gelegd worden, zodat ze in de lente kunnen uitkomen.

Zelf een insectenhotel maken van een boomstam: handleiding en materiaal

In de volgende handleiding leggen we stap voor stap uit hoe je van een stuk boomstam een insectenhotel maakt.

Je veiligheid is belangrijk: de veiligheidsuitrusting

Werken met krachtige machines is leuk en laat je boven jezelf uitstijgen. Maar dan moet je wel kunnen vertrouwen op effectieve en veilige, beschermende kleding. Draag altijd je persoonlijke veiligheidsuitrusting als je met de kettingzaag werkt. Dat zijn onder andere een helm, een broek met snijbescherming en veiligheidsschoenen. Je vindt hierover meer informatie in de gebruiksaanwijzing van je machine. Leer de machine grondig kennen als je ze voor het eerst gebruikt en controleer vóór elk gebruik of ze in perfecte staat is. Indien gewenst maakt de STIHL dealer je machine klaar voor het eerste gebruik. Hij adviseert je ook over de juiste modellen en maten van beschermende kleding, die je altijd eerst kan passen. Vergeet niet dat een persoonlijke veiligheidsuitrusting geen vervanging is voor een veilige werkmethode.

Materiaal en gereedschap om een insectenhotel te maken

STIHL benzinekettingzaag MS 151 C op een boomstronk voor een stapel hout

Om een insectenhotel te maken heb je het volgende materiaal nodig:

  • Boomstronk
  • Kettingzaag, bijvoorbeeld STIHL MS 151 C
  • Boormachine
  • Combinatietang
  • Zaagbok of werkbank
  • Metaalgaas
  • Dennenappels
  • Riet
  • Schors / gemulchte schors
  • Eventueel oude dakpannen
  • Hamer en nagels, waaronder krammen (U-vormige nagels)

Een insectenhotel maken: handleiding

Videohandleiding: een insectenhotel zelf maken

Samenvatting: een insectenhotel maken

  • Een insectenhotel dient als broed- en nestelhulp voor bijen, wespen en andere insecten. Het wordt ook vaak gebruikt om te overwinteren.
  • Voor het succes van een insectenhotel zijn de ligging en de oriëntatie belangrijk: minstens 1 meter boven de grond, naar het zuiden gericht en op een zonnige plek.
  • Draag tijdens het werk altijd je persoonlijke veiligheidsuitrusting volgens de gebruiksaanwijzing van je machine.
  • Om een insectenhotel te maken zaag je van een stuk boomstam eerst schijven af voor het dak en de bodem.
  • Zaag voor het front een dikke schijf af en maak er uitsparingen in. Boor gaatjes met de boormachine en schuur versplinterde randen glad met schuurpapier.
  • Bevestig metaalgaas aan de voorzijde van het insectenhotel ter bescherming tegen vogels.
  • Vul de uitsparingen met rietstengels en schors als je een onderkomen voor bijen wilt maken. Wil je een thuis maken voor oorwurmen en lieveheersbeestjes, leg dan houtwol en dennenappels in de uitsparingen.
  • Na het vullen van de twee uitsparingen bevestig je de bodemplaat en het dak.