antivibratiesystemen van STIHL: gezonder en nauwkeuriger werken

Wie langere tijd met machines werkt, weet een antivibratiesysteem (AV-systeem) te waarderen. We presenteren het hier in detail.

Overzicht: Systeem tegen trillingen  

  • Ontkoppeling van de handgrepen van de machine van de aandrijflijn voor minder trillingen 
  • Complex samenspel van buffer- en veerelementen in het antivibratiesysteem  
  • Optimaal voor werken zonder moe te worden en ontzien van de spieren, bijv. in het bos, de landschapsarchitectuur en op de bouwplaats  
  • Verschillende vereisten voor benzine-, accu- en elektrische machines 
  • AV-systeem is een belangrijk element voor naleving van arbeidsveiligheidsrichtlijnen  

Wat doet een antivibratiesysteem?

In principe werkt het antivibratiesysteem in alle STIHL machines identiek: Het antivibratiesysteem ontkoppelt de handgrepen van de machine van de aandrijflijn en zorgt zo voor minder trillingen. Bovendien is het bedoeld om te voldoen aan veiligheidsnormen die specifiek zijn gericht op blootstelling aan trillingen. 

Het STIHL antivibratiesysteem is een fijn uitgebalanceerd systeem waarin de onderdelen van de aandrijving, handgrepen en antivibratie-elementen (van staal, rubber of een combinatie van beide) perfect op elkaar zijn afgestemd.

Hierbij geldt de vuistregel: zachte antivibratiesystemen kunnen trillingen weliswaar uitstekend isoleren, maar kunnen soms ook ongewenste gevolgen hebben voor de omgang met de machine. Het gedrag van de machine wordt daarom bij het echte machinegebruik computerondersteund geoptimaliseerd. 

Bij STIHL richten we ons daarbij altijd op de behoeften van de klant en doen een beroep op onze jarenlange ervaring. Zo brengen we continu verder aangepaste antivibratiesystemen op de markt.

Het hart van het antivibratiesysteem

Elk antivibratiesysteem draait in de kern om de buffer- en veerelementen. Ze bestaan uit rubber, staal of een combinatie van beide materialen. Bij STIHL zijn individuele aanpassingen aan de vereiste structuur mogelijk – we combineren onze veerelementen met een complex aanslagsysteem van rubberen en hardschuimbuffers.

De volgende video's laten zien hoe het samenspel van buffers en veren zorgt voor minder trillingen tijdens het werk. 

antivibratiesystemen bij verschillende aandrijvingen

Machines van STIHL werken op benzine, elektriciteit of op een accu. Afhankelijk van de aandrijving verschillen de eisen aan het in de machine ingebouwde antivibratiesysteem.

Professionele STIHL machines met antivibratiesysteem

Twee mannen in beschermende uitrusting lopen met een bosbouwbijl en een STIHL accukettingzaag door het bos. Ze kijken naar boven

Het antivibratiesysteem ontziet bij de MSA 300 spieren en gewrichten.

Kettingzagen met antivibratie in de bosbouw

Bij bosbouwwerkzaamheden is een nauwkeurige handling van belang. Alle STIHL motorzagen met een benzinemotor zijn daarom voorzien van een antivibratiesysteem.

Bij het vellen, snoeien of inkorten van kleine en middelgrote bomen ontziet het antivibratiesysteem van de STIHL MSA 300 accukettingzaag bovendien spieren en gewrichten.

Een vrouw snoeit bij zonnig weer een tuinheg met de heggenschaar STIHL HS 82

Met de heggenschaar STIHL HS 82 kan je werken zonder moe te worden.

Antivibratiemachines voor tuionderhoud en landschapsbeheer

In de tuin- en landschapsarchitectuur zorgen krachtige motoren voor een snelle voortgang van het werk. Machines met antivibratiesysteem verminderen de motortrillingen en zorgen er voor dat je minder snel vermoeid raakt, zoals met de STIHL FS 411 bosmaaier , de STIHL BG 86 bladblazer of de STIHL HS 82 heggenschaar.

Een man met een STIHL TS 500i benzinedoorslijper snijdt een stalen bout in stukken op een bouwplaats

Het antivibratiesysteem vermindert de motortrillingen bij de doorslijper.

Antivibratiemachine – gebruik in de bouw

Nauwkeurig snijden van beton, asfalt, steen, constructiestaal of buizen lukt uitstekend met de STIHL TS 410 benzinedoorslijper. Het antivibratiesysteem van dit product reduceert de overgebrachte motortrillingen aanzienlijk – om krachtbesparend te werken, ook bij langere werkzaamheden.

Antivibratiesystemen in machines van STIHL: een selectie

antivibratiesystemen en arbeidsveiligheid

Wat een antivibratiesysteem voor de bediener betekent, is relatief duidelijk: meer comfort bij het hanteren van de machine. Maar ook voor werkgevers zijn antivibratiesystemen een belangrijke factor in de arbeidsveiligheid. De EU-trillingsrichtlijn definieert namelijk bovengrenzen voor de trillingsdosis. 

Deze kan op diverse manieren worden nageleefd: hetzij via een maximaal toelaatbare dagelijkse werktijd met de machine, dan wel door onder een bepaalde trillingsgrens te blijven, waardoor het mogelijk is om zonder tijdslimiet met de machine te werken. Een antivibratiesysteem dient dus om te voldoen aan de trillingsrichtlijnen bij de dagelijkse looptijden die relevant zijn voor professionals.

Een STIHL machine wordt getest op zijn trillingsbelasting

Bij STIHL wordt het trillingsniveau van elke machine nauwkeurig gemeten.

Werkgevende richtlijn trilling

Wij hebben de basisinformatie over de EU-richtlijn voor trillingen (2002/44/EG) voor hand/arm-trillingen en nuttige tips voor de implementatie ervan door werkgevers samengevat.

Bovendien stellen wij een berekeningshulp voor het bepalen van de dagelijkse trillingsbelasting en de trillingsgegevens voor STIHL machines ter beschikking.

Het STIHL antivibratiesysteem: de oorsprong

Ons antivibratiesysteem is te vinden in alle STIHL machines waarbij de aandrijving hoge trillingen veroorzaakt. Dit geldt voor veel machines, van de kettingzaag tot de bosmaaier en van de doorslijper tot en met de heggenschaar. Wat tegenwoordig bij veel STIHL machines voor maximaal comfort en bescherming van de gezondheid van operators zorgt, heeft zijn oorsprong in een kettingzaag.

Oude zwart-witopname van iemand die met de STIHL Contra kettingzaag een boom doorzaagt
In 1959 verscheen de legendarische STIHL Contra op de markt.

Om precies te zijn: in de inmiddels legendarische STIHL Contra. Toen deze in 1959 op de markt kwam, was dit de eerste zaag waarmee je zowel bomen kon vellen als snoeien. Wat op het moment van de introductie echter nog voor niemand duidelijk was: de hoge trillingen van de machines kunnen bij regelmatig gebruik en vooral in combinatie met kou tot ernstige doorbloedingsstoornissen in de vingers van de gebruiker leiden – het zogenoemde fenomeen van Raynaud (dode vingers).

Om hier een oplossing voor te bieden, begon STIHL met onderzoek en ontwikkeling van een antivibratiesysteem voor kettingzagen, waarvoor in 1964 een patent was aangevraagd.

Oude zwart-wit close-up van iemand die een boom velt met behulp van de STIHL Contra kettingzaag
Met de STIHL Contra was het vellen en snoeien van bomen mogelijk.

Dit antivibratiesysteem werd gekenmerkt door de ontkoppeling van de handgrepen van de motor via rubberelementen. Een jaar later was het antivibratiesysteem al standaarduitrusting in de nieuwe STIHL Contra en in 1967 werd de kettingzaag 041AV al met een volledig geïntegreerd antivibratiesysteem voor het handvatframe aangeboden. Het bestond uit een gietstuk van magnesium met carburateur en luchtfilter, waarop de achterste handgreep was bevestigd. Dit AV-systeem werd heel snel verder ontwikkeld en met aanpassingen ook omgezet in andere productgroepen. 

Tegenwoordig zijn 'dode vingers' trouwens – ook door de combinatie van handgreepverwarming en antivibratiesysteem in STIHL machines – geen typische aandoening meer van arbeiders in de bosbouw.

Nog meer professionele diensten