Zandstralen: correct natstralen met de hogedrukreiniger

Met natstralen kan je vuil van robuuste oppervlakken verwijderen. We laten je zien hoe je optimale resultaten behaalt.

Een man voor een garage die natstraalt met de hogedrukreiniger STIHL RE 130 PLUS

Overzicht: zelf zandstralen met de hogedrukreiniger

  • Zandstralen, ook natstralen genoemd, met de hogedrukreiniger is ideaal voor het reinigen van robuuste oppervlakken zoals metaal, steen en beton.

  • Je kunt bij elke STIHL hogedrukreiniger een STIHL natzandstraalset gebruiken.

  • Je hebt een speciaal zandgranulaat nodig voor het natstralen. Het gebruik van kwartszand is wettelijk verboden en vormt een gezondheidsrisico.

  • Zowel het losgekomen vuil als het gebruikte straalgranulaat moet worden opgevangen en na gebruik vakkundig worden afgevoerd.

Wat is natstralen?

Met natstralen bedoelen we zandstralen met de hogedrukreiniger. Er wordt hierbij zandgranulaat gebruikt om robuuste oppervlakken zoals metaal, steen of beton te reinigen. In tegenstelling tot zandstralen met luchtdruk wordt bij deze reinigingstechniek een mengsel van water en straalgranulaat gebruikt.

Toepassingen: Waarvoor is zandstralen met een hogedrukreiniger nuttig?

In principe werkt natstralen bijna als schuurpapier. Met behulp van hogedrukreinigers kan je roest en vuil van robuuste oppervlakken zoals metaal, steen en beton verwijderen. Terwijl schuurmachines vlakke ondergronden optimaal kunnen reinigen, werkt natstralen met de hogedrukreiniger het beste op oneffen ondergronden.

Toepassingen voor natstralen zijn dus onder andere:

  • metalen hekken met sierstukken

  • vuil metselwerk

  • kleine, robuuste metalen onderdelen

Dit heb je nodig voor natstralen

Voor een garage staan hogedrukreiniger STIHL RE 130 PLUS en straalgranulaat SB 90 voor natstralen

Voor zelf natstralen heb je drie dingen nodig. Een hogedrukreiniger, een natzandstraaluitrusting en geschikt zandgranulaat zoals STIHL straalgranulaat SB 90. Zo ben je optimaal uitgerust om ook hardnekkig vuil volledig te verwijderen.

Instructies: Zo werkt zandstralen met hogedrukreinigers

Voordat je begint te natstralen met de hogedrukreiniger, moet je de reiniging voorbereiden.

Als je bijvoorbeeld roest van een metalen hek wil verwijderen, demonteer je eerst de afzonderlijke elementen. Gebruik een afdekzeil om het losgekomen roest en straalgranulaat op te vangen en na het werk vakkundig af te voeren. Zo behoud je ook op elk moment de juiste afstand en raakt het straalgranulaat alleen het te reinigen oppervlak. Gevoelige perkplanten achter het hek blijven zo beschermd.

Een man met veiligheidshandschoenen staat voor een haag met de hogedrukreiniger STIHL RE 130 PLUS om nat te stralen

De hogedrukreiniger voorbereiden

Bereid eerst je hogedrukreiniger zoals gewoonlijk voor op gebruik. Sluit vervolgens de natzandstraaluitrusting erop aan. Bevestig deze direct op de spuitlans van de hogedrukreiniger op de plaats van de sproeikop. Steek het andere uiteinde van de natzandstraaluitrusting in de emmer met het juiste straalgranulaat. De juiste hoeveelheid korrels wordt automatisch via de slang aangevoerd.

Een man met veiligheidshandschoenen staat voor een haag en gebruikt het straalgranulaat STIHL SB 90 om nat te stralen

Gebruik voor het natstralen uitsluitend geschikt en ongevaarlijk zandgranulaat. Gebruik vooral geen kwartszand voor het zandstralen. Zandstralen met kwartszand is in Nederland en België wettelijk verboden, omdat de fijne kristallen tijdens het zandstralen met hogedrukreinigers ondanks ademhalingsbescherming in de longen terecht kunnen komen en zo een gezondheidsrisico vormen. Het STIHL straalgranulaat SB 90  bestaat uit ijzer-aluminium-silicaatglas en is siliconenvrij.

De juiste techniek voor natstralen

Beweeg bij het zandstralen de hogedrukreiniger in cirkels met een diameter van ongeveer drie centimeter. Beweeg de straal langzaam over het te reinigen oppervlak, zodat het mengsel van water en straalgranulaat het vuil effectief kan verwijderen. Bij hardnekkig vuil moet je de druk voorzichtig verhogen of het oppervlak een tweede keer zandstralen.

Na gebruik: Maak de granulaatslang leeg

Schakel je hogedrukreiniger nog niet onmiddellijk uit wanneer je klaar bent. Haal het uiteinde van de slang uit de granulaatemmer en houd het spuitpistool vervolgens ingedrukt tot alle korrels uit de slang zijn gelopen. Wanneer de natzandstraalset leeg is, kan je deze opbergen tot de volgende keer dat je natstraalt met een hogedrukreiniger.

Voer tot slot het opgevangen vuil en het gebruikte straalgranulaat vakkundig af.