Zo leg je een takkenwal aan

Een takkenwal of takkenril is een goede manier om oud hout op een duurzame en diervriendelijke manier te verwerken. Hier ontdek je hoe je dat doet.

Wat is een  takkenwal of takkenril?

Een takkenwal, ook wel een takkenril, houtril of houtwal genoemd, bestaat uit takken en twijgen die losjes op elkaar zijn gestapeld. In het Duits heet een takkenril 'Benjeshecke', vernoemd naar de broers Hermann en Heinrich Benjes. De twee hoveniers ontwikkelden in de jaren 1980 het milieuvriendelijke concept van het aanleggen een takkenwal om snoeiafval op een nuttige manier te verwerken.

Hierdoor heeft een takkenril een belangrijke ecologische functie. Er wordt geen energie verbruikt om te hakselen en sprokkelhout wordt niet weggevoerd met voertuigen. Het leuke: het sprokkelhout kan elk jaar opnieuw in de takkenwal worden gestapeld.

STIHL tip

Een groene takkenwal biedt ook uitstekend bescherming tegen inkijk en past in een diervriendelijke tuin, omdat het dieren onderdak en voeding biedt. Overigens: takkenrillen trekken zelden ratten aan, zolang je geen etensresten in de heg achterlaat. 

Takkenwal: vergunning nodig?

Of je een vergunning nodig hebt om een takkenwal aan te leggen, kunnen we niet meteen beantwoorden. Vooral als de afstand tussen de geplande takkenril en het perceel van de buren klein is en de heg erg hoog moet worden, heb je mogelijk een vergunning voor een takkenwal nodig. Bel naar de plaatselijke autoriteiten voor de nodige informatie over het mogen aanleggen van een takkenril. De juiste contactpersonen vind je meestal bij de plaatselijke Dienst Openbare Werken en de lokale organisatie voor natuurbescherming.

Voorbereiding 

Voordat je een takkenwal maakt, leg je het beste meteen de juiste gereedschappen en veiligheidsuitrusting klaar. Hier is de volledige lijst met alles wat je nodig hebt:

Flatlay van het nodige materiaal en gereedschap om een takkenril aan te leggen, geplaatst op een gazon
Leg eerst de benodigdheden voor de takkenwal klaar.

Instructies: takkenwal aanleggen

In slechts 7 eenvoudige stappen maak je een milieuvriendelijke takkenril voor je tuin – veel klusplezier!

Zo maak je een takkenwal groener 

Als je je takkenril ter bescherming tegen inkijk wilt beplanten of gewoon een groene decoratieve blikvanger in de tuin wilt, maak je de bovenste bodemlagen aan de zijkant van de takkenwal los en verdeel je de zaden voor eenjarige klimplanten in de grond volgens de instructies op de verpakking. Neem nu een gieter en geef de zaden voldoende water om je takkenwal groener te maken.
Een groene takkenril is trouwens ook nuttig voor inheemse tuininsecten: de nieuwe bloemen leveren nectar en zorgen voor een bijvriendelijke tuin. Naast een zelfgemaakt insectenhotel is een takkenwal ook een praktische plaats voor nesten. 

Takkenwal onderhouden: tips

Om je takkenril te onderhouden, moet je er regelmatig vers snoeiafval en af en toe dood hout aan toevoegen tot de stapel dood hout vastligt en een natuurlijke heg vormt. Vermijd wel snoeiresten van snel verspreidende, overheersende planten zoals bramen, zodat andere planten niet volledig worden verdrongen.

Snoei sterk groeiende, overheersende struiken en heesters sterk terug met de heggenschaar. In principe moet je af en toe de heggenschaar bovenhalen om de takkenwal in vorm te houden.

Bij het onderhouden van je takkenril kan je bovendien dunne lagen bladeren en aarde tussen het hout aanbrengen: zo maak je jouw takkenwal in een handomdraai stabieler.

Takkenwal: zijn er nadelen?

Nadat je een takkenril hebt aangelegd, moet je wat geduld hebben. Het kan tientallen jaren duren voordat een takkenwal groen wordt en een echte heg wordt.

Vooral in voedselrijke bodems vestigen zich vaak vaste planten zoals brandnetel en guldenroede of wortelonkruiden zoals akkerwinde in plaats van de gewenste houtachtige planten. Deze snoei je best regelmatig terug, zodat ze de takkenril niet volledig in beslag nemen. Als je een takkenwal wilt aanleggen, kan je de mogelijke nadelen dus in toom houden en door goed onderhoud tot een minimum beperken.

Belangrijke vragen en antwoorden

Nog meer voor tuinliefhebbers