STIHL tip
Geef de compost regelmatig water in de zomer om rotheid te voorkomen als het droog is.
Meer typische compostproblemen
Een compostbak is duurzaam, praktisch en hoort in elke tuin thuis. We laten je zien hoe je zelf een houten compostbak maakt.
08.11.2023
Compost ontstaat wanneer micro-organismen organisch afval omzetten in humus: recycleren in de puurste vorm! Het aanbrengen van compost zorgt voor een betere bodemstructuur en levert waardevolle voedingsstoffen aan de perken.
Of eenvoudiger gezegd: in een compostbak kan je je tuin- en keukenafval weggooien en later met deze compost je tuin bemesten: goede redenen dus om een compostbak te plaatsen.
Let er ook altijd op hoe je correct composteert en wat je in de compostbak kan gooien.
Kant-en-klare compost is verkrijgbaar in verschillende hoeveelheden en prijsklassen, maar je hoeft er geen te kopen: met een beetje handigheid en geduld bouw je zelf je houten compostbak.
De volgende instructies voor je compostbak kan je ook bij ons als pdf-bestand downloaden en afdrukken, inclusief een overzichtelijke materiaal- en gereedschapslijst.
Voordat je begint, vind je hier de lijst met alles wat je nodig hebt om een houten compostbak te maken voor je tuin:
Balken:
4 x 850 mm x 54 mm x 54 mm
Latten voor de wanden en het luik:
32 x 1000 mm x 80 mm x 18 mm
2 x 280 mm x 18 mm
Vloerframe:
2 x 1000 mm x 50 mm x 30 mm
2 x 936 mm x 50 mm x 30 mm
Verbinders waarmee het luik wordt vastgeschroefd:
2 x 280 mm x 80 mm x 18 mm
Schroeven:
8 x 4,5 x 100 mm voor het frame, telkens twee per hoek
8 x 4,5 x 75 mm, om het houten frame van 50 x 30 mm
aan de balken vast te schroeven
124 x 4,0 x 50 mm voor de latten
12 x 3,5 x 30 mm voor de planken van de voorklep
12 x 3,5 x 16 mm voor de scharnieren
Scharnieren en zog. Windhaken:
2 x 100 mm x 70 mm scharnieren voor het luik
3 x windhaken 80-100 mm voor de onderklep
110 x 110 cm fijn konijnen- of volièregaas als rooster tegen muizen
Houtbeschermende olie of beits voor buitengebruik en penseel
STIHL tip:
Voor een kosteneffectieve upcycling zijn resthoutplaten geschikt als bouwmateriaal voor je compostbak, als je die hebt.
vurenhout voor het frame:
2 x 1000 mm x 50 mm x 30 mm
2 x 936 mm x 50 mm x 30 mm
vurenhout voor de twee steundriehoeken:
2 x 400 mm x 50 mm x 30 mm
2 x 300 mm x 50 mm x 30 mm
2 x 472 mm x 50 mm x 30 mm, binnenste hoek aan lange zijde onder 123° en boven 147°
Scharnieren om de zeef aan de compostbak te bevestigen:
2 x 100 mm x 70 mm
Scharnieren voor de twee steundriehoeken:
4 x 75 mm x 50 mm
Schroeven:
24 x 3,5 x 50 (voor de 4 scharnieren van het driehoekige frame)
8 x 4,5 x 100 (voor het frame), telkens twee per hoek
3 x 4,5 x 75 voor de driehoek, telkens één op elk schroefpunt
1 rol volièregaas 1 x 1 cm of fijn konijnengaas als zeef
Rietmat ter grootte van de composthoop
- Accukettingzaag, bijv. STIHL MSA 70 C voor de balken en het framehout
- Snoeizaag, bijv. STIHL GTA 26 voor de planken
- Nietpistool (tacker)
- Accuschroevendraaier
Werken met krachtige machines is leuk en doet je boven jezelf uitstijgen. Maar je moet ook kunnen rekenen op effectieve en veilige veiligheidskleding. Draag altijd je persoonlijke veiligheidsuitrusting wanneer je met een kettingzaag werkt. Denk hierbij aan een veiligheidsbril, handschoenen enzovoort.
Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van het product voor meer informatie. Vóór het eerste gebruik moet je goed weten hoe de machine werkt en ervoor zorgen dat deze vóór elk gebruik in perfecte staat is. Op verzoek maakt je STIHL dealer je machines met plezier klaar voor de eerste klus en adviseert je ook over de soorten veiligheidskleding die je op je gemak kan passen. Denk eraan dat een persoonlijke veiligheidsuitrusting geen vervanging is voor een veilige werkmethode.
Wil je zelf een handige compostbak maken voor je tuin en heb je alle benodigde materialen en gereedschap bij de hand? Dan heb je alleen nog de volgende instructies nodig om aan de slag te gaan. Veel plezier alvast!
Zaag eerst de balken voor je zelfgemaakte compostbak op lengte met de STIHL MSA 140 C accukettingzaag. Met de STIHL GTA 26 accusnoeizaag snijd je de planken op een lengte van 28 x 1 m en het framehout op een lengte van 1 m. Vergeet ook niet om de hoeken af te schuren en de planken te oliën.
Plaats twee balken op de grond om ze uit te lijnen. Leg ze op de juiste afstand van elkaar met de twee stukken resthout van 89 cm als afstandhouders.
Lijn nu de twee balken uit met de eerste lat van de wand, zodat ze precies waterpas liggen. Aan beide zijden steekt de lat 18 mm boven de balk uit: dit is de dikte van de latten. Op die hoogte komen later de latten van de twee zijwanden.
Controleer voor de zekerheid met een stuk resthout of het uitstekende gedeelte nog altijd even groot is voordat je de lat vastschroeft. Plaats voor elke volgende lat aan beide kanten een stuk resthout van 3 cm als afstandhouder. Zo liggen alle latten precies even ver uit elkaar.
Bevestig de latten aan elke kant met twee 4,0 x 50 schroeven, zodat het hout niet buigt door vocht en droogte. De zijkanten bestaan elk uit acht latten. De voorkant heeft maar vijf latten, omdat het luik later op de plaats van de drie ontbrekende latten komt.
Schroef drie latten van 1 m lang vast met twee dwarsbalken van 28 cm lang. Leg hiervoor de drie latten met de gebruikelijke afstandhouder van 3 cm op de werktafel en schuif de latten zo dat ze zijdelings allemaal op dezelfde hoogte liggen. Schroef nu de twee dwarsbalken vast op een afstand van 20 cm van de rand.
Leg de voorkant van de compostbak op de werktafel. Schroef het luik met twee scharnieren vast aan de onderste lat van de voorkant, op een afstand van ruim 12 cm van de rand.
Leg de achterkant op de vloer en schroef de latten voor de twee zijwanden eraan vast, zodat de uitstekende gedeelten waterpas zijn op de balken van de achterkant. Gebruik hiervoor twee 4,0 x 50 mm schroeven aan elke kant. De latten van de twee zijwanden steken nu in de lucht.
Leg nu de voorkant precies op de uitstekende planken van de zijwanden. Bevestig de voorkant aan de latten van de zijwanden met twee 4,0 x 50 mm schroeven aan elke kant.
Nu moet je de windhaken vastschroeven. Bevestig eerst twee ogen aan het luik, twee haken aan één kant van de compostbak en één haak onderaan aan de andere kant van de compostbak. In gesloten toestand zijn de twee onderste windhaken ingehaakt en wordt het geopende luik vastgehouden door de bovenste haak.
Markeer waar de haken moeten komen en schroef ze op de juiste lengte vast, zodat ze gemakkelijk openen en veilig sluiten. Er zit al een oog aan de haak vast, die bij het inschroeven als hendel kan dienen.
De compostbak heeft een frame dat 3 cm boven de grond staat en bestaat uit latten van 50 x 30 mm. Zo is er voldoende afstand tot de grond en kan je het luik eenvoudiger openen. Schroef de al op maat gezaagde latten voor het frame aan elkaar vast met twee 4,5 x 100 mm schroeven per hoek. Draai vervolgens de compostbak om en leg het frame op de onderkant van de compostbak. Schroef telkens twee 4,5 x 75 mm schroeven door het frame in de balken.
De inhoud van de compostbak komt later direct in contact met de tuingrond. Dankzij een fijn konijnen- of volièregaas kunnen muizen zich niet in de composthoop nestelen. Niet het gaas op het houten frame van de compostbak en knip het netjes af aan de randen met een kabelschaar. Draai vervolgens de compostbak om en zet hem op zijn definitieve plek in de tuin. Je zelfgemaakte compostbak is klaar!
Je kan ook een zeefrooster met scharnieren vastschroeven en twee driehoeksteunen bevestigen. De zeef is bedoeld om de compost fijner te maken voordat je deze in de tuin gebruikt. Grove compoststukken zoals wortels of notendoppen kunnen hinderlijk zijn in perken.
Hieronder kan je de instructies voor de compostzeef ook in pdf-bestand downloaden en afdrukken, inclusief een overzichtelijke materiaal- en gereedschapslijst voor je bezoek aan de bouwmarkt.
Als je deze zeef zelf op maat van je compostbak wilt maken, dan hebben wij de perfecte instructies voor je.
STIHL tip
Geef de compost regelmatig water in de zomer om rotheid te voorkomen als het droog is.
Meer typische compostproblemen
Als je van plan bent om zelf een houten compostbak te maken, zijn er enkele tips waar je eerst rekening mee moet houden. Ontdek hoe je de juiste plaats kiest en de compostbak verbergt. Zo wordt de compostbak snel een handige toevoeging voor je tuin.
Voordat je zelf je compostbak maakt, moet je een geschikte plaats kiezen. Je kan je compostbak het beste in de schaduw of half in de schaduw plaatsen op een vlakke ondergrond. Je moet de compostbak gemakkelijk kunnen bereiken met de kruiwagen en je moet voldoende ruimte ernaast hebben om de ruwe compost te zeven.
STIHL tip
De beste plaats voor je compostbak is waar je compost in contact komt met de bewerkte tuingrond. Zo kunnen regenwormen en andere nuttige beestjes bij de compost en stroomt het water probleemloos weg.
Een compostbak is uiteraard heel handig, maar misschien heb je 'm liever op een discrete plaats. Verberg de compostbak achter struiken, een heg of tuinbladeren, zodat deze niet zichtbaar is vanaf je terras of een geliefde zitplaats. Zo integreer je de compostbak op een onopvallende manier in de tuin.
Een rietmat is duurzaam en beschermt de compost.
Dek je zelfgemaakte compostbak af voor een optimale vochtbalans, bijvoorbeeld met een bamboe- of rietmat. Zo bescherm je de compost effectief tegen uitdroging, direct zonlicht en neerslag.
De nodige warmte en vocht in de composthoop blijven ook gegarandeerd. Bovendien zijn bamboe- en rietmatten erg duurzaam, omdat ze kunnen worden hergebruikt. Een plastic dekzeil is alleen geschikt voor kortstondig afdekken, omdat er amper lucht kan circuleren.
Een compostbak moet een deksel of een afdekking hebben om te voorkomen dat de composthoop uitdroogt, afkoelt of te nat wordt.
In een compostbak zetten micro-organismen organisch materiaal zoals tuinafval om in permanente humus, wat essentieel is voor een gezonde bodem.
Bestendig hout dat erg duurzaam is door zijn hoge harsgehalte, zoals lariks, is geschikt voor compostbakken.
Een compostbak plaats je het best half in de schaduw om uitdroging en rotheid tegen te gaan. Geschikte plaatsen zijn achter tuinbladeren of beschut door een heg. Voor voldoende frisse lucht moet de plaats moet weliswaar winddicht zijn, maar niet windstil. Je mag je compostbak ook bij de perceelgrens plaatsen, omdat het in principe overal in je tuin mag staan.
Compostbakken moeten altijd worden afgedekt ter bescherming van de zon en regen. Dat kan met een dekzeil of – als duurzamer alternatief– met een rietmat.
Ja, een compostbak mag je overal in de tuin plaatsen, zolang het op je eigen perceel is. Ook vlak bij de perceelgrens.
Als je zelf een compostbak maakt, zorg dan voor een goed te bereiken, luchtdoorlatende plaats en kies voor robuust bouwmateriaal, zoals larikshout. Bedenk dat niet al het tuinafval in je zelfgemaakte compostbak mag.
Als een houten compostbak wordt geïmpregneerd om deze weerbestendig te maken, gaat de bak vijf tot tien jaar mee, afhankelijk van het weer.