Correct grasmaaien – wij geven je alle ins en outs

Regelmatig gras maaien maakt het gras sterk en zorgt voor een duurzaam, dicht gazon. Lees hier hoe je te werk gaat bij het maaien en wat nodig is voor een gezonde groei.

Correct grasmaaien met de STIHL accugrasmaaier 339 C

Het gazon verzorgen met de grasmaaier

Gras maaien doet het gazon niet alleen mooi ogen, het is ook een essentieel onderdeel van de verzorging en garandeert de groei en vitaliteit van het groen. Regelmatig maaien zorgt ervoor dat het gras nieuwe zijscheuten vormt, waardoor het dicht en gelijkmatig groeit en onkruid verdringt.

Hoe vaak moet ik het gazon maaien?

Maai het gazon om de week, alhoewel dat in de lente reeds te weinig kan zijn. Maai het gras zelfs tweemaal per week als het sneller dan tweeënhalf centimeter per week groeit.

Het hangt ook af van het type gazon. Een belastbaar speelgazon maai je tijdens het seizoen eenmaal per week, terwijl snelgroeiende siergazons om de vier tot zeven dagen gemaaid worden. Voor een schaduwgazon volstaat hetzelfde ritme als voor een speelgazon.

Hoog, groen gazon vóór het maaien

De optimale grashoogte voor een gebruiksgazon

Een goed onderhouden gazon heeft een hoogte van zo’n drie tot vijf centimeter. Als het gras te hoog is, woekeren onkruid en wilde begroeiing. Als het gras te kort is, beschermt het de bodem niet meer tegen ziekten. Vooral bij zonneschijn en hitteperiodes kan het fataal zijn als je het gazon te kort maait: het gras verbrandt en de bodem droogt uit door een tekort aan water. Laat daarom het grastapijt tijdens de zomer en bij stijgende temperaturen tot vijf centimeter groeien. Zo blijft de bodem eronder goed koel. Overigens groeien gazons niet altijd even regelmatig, maar afhankelijk van het seizoen, het weer en het graszaad. Stel daarom de snijhoogte vóór elke maaibeurt opnieuw in.

Een siergazon mag korter zijn

Houd bij een siergazon een maaihoogte van twee tot drie centimeter aan als er niet op gelopen wordt en het gazon niet belast wordt. Hoe hoger de temperatuur, hoe hoger je het gras moet laten groeien. Bij droogte en hitte in de zomer raden we daarom een maaihoogte van vijf centimeter aan.

Uitzondering: het schaduwgazon

Een schaduwgazon mag en moet hoger groeien. Houd het heel het jaar op een hoogte van vijf tot zes centimeter. Zo vormt het gras een groter oppervlak om het broodnodige zonlicht op te vangen. Let er verder op dat je gazon genoeg water krijgt als je het besproeit. Aanpalende heggen, struiken of bomen zijn ook dorstig en vechten om het vocht.

Man maait met een STIHL benzinegrasmaaier RM 248 op een correcte manier het gazon voor een tuinhuis

De 1/3-regel

Het is niet altijd een goed idee om een woekerend gazon meteen tot vier centimeter in te korten. Als je bijvoorbeeld uit vakantie terugkomt en de tuin een tijdje niet meer onderhouden hebt, kan een radicale maaibeurt het gras meer verzwakken dan versterken. Maai het gazon in dat geval in meerdere keren, waarbij je telkens nooit meer dan ongeveer een derde van de grashalmen afsnijdt. Je volgt op die manier de natuurlijke groei van het gras en houdt het groeipunt intact, dat ongeveer halverwege de grashalm ligt.

Een jong gazon maaien

Wie een nieuw gazon aanlegt, wil zo snel mogelijk genieten van een weelderig groen tapijt. Een jong gazon vergt echter geduld. In de kiemfase heeft het vooral de juiste besproeiing en rust nodig. Pas als het acht tot tien centimeter hoog is, mag je nieuw gras voor de eerste keer maaien. Zo krijgen de grashalmen de kans om in de breedte te groeien en een dichte grasnerf te vormen. Let erop dat de maaihoogte van een jong gazon vijf à zes centimeter bedraagt, wat iets hoger is dan bij een volgroeid gazon. De vuistregel is dat je nooit meer dan een derde van de grasspriet afsnijdt. Maai uitsluitend met een scherp maaimes, want een stomp mes trekt de zachte grashalmen vaak weer uit de grond.

Nat gras maaien

Maai het gazon liever niet als het nat is. De grasmaaier zal je dankbaar zijn dat je hem niet vuilmaakt met kleverig gras en bot maakt. Als het toch niet te vermijden is dat je een nat gazon maait, let je op de volgende punten.

 • Loop zo weinig mogelijk over het gazon voordat je het maait, want nat gras richt zich maar traag op en het maaimes krijgt het niet te pakken.
 • Mulchmaai geen nat gazon, want nat maaisel weegt zwaar op de bodem en zou het gras verstikken. Gebruik liever een opvangbak en maak die leeg als hij halfvol is.
 •  De grasmaaier zelf weegt ook zwaar op het gazon en door hem vaker leeg te maken, vermijd je extra belasting.
 • Maai met een geslepen mes. Als het mes het al moeilijk heeft om een droog gazon te maaien, hoef je het bij een nat gazon niet eens te proberen. Het mes wordt nog stomper en de grashalmen rafelen uit door de onzuivere snede. Als je nat gras maait, moet het mes nadien overigens opnieuw geslepen worden.
 • Houd ook rekening met de maaihoogte. Laat het gras liever iets langer worden dan gewoonlijk (ongeveer zes centimeter) en maai het daarna, als het gazon goed droog is, twee keer kort na elkaar.

Tip om de optimale maaihoogte in te stellen op de grasmaaier

Onze flexibele accugrasmaaiers zijn handig voor alle gazons,  maar dankzij hun geringe geluidssterkte zijn ze vooral ideaal in de privétuin. De innovatieve accutechnologieën van STIHL garanderen een hoog motorvermogen. Bovendien maken intelligente systemen zoals de ecofunctie langdurig energie beschikbaar, zodat de machine per oplaadbeurt een grotere oppervlakte kan maaien. Ken je de accugrasmaaier RMA 339 al?

STIHL accugrasmaaier RMA 339 op een groen gazon

Emissievrij, compact en stil: de accugrasmaaiers van STIHL

Onze flexibele accugrasmaaiers zijn handig voor alle gazons,  maar dankzij hun geringe geluidssterkte zijn ze vooral ideaal in de privétuin. De innovatieve accutechnologieën van STIHL garanderen een hoog motorvermogen. Bovendien maken intelligente systemen zoals de ecofunctie langdurig energie beschikbaar, zodat de machine per oplaadbeurt een grotere oppervlakte kan maaien. Ken je de accugrasmaaier RMA 339 al?

Mag ik het gazon maaien na het bemesten? Gun het gazon genoeg rust tussen het bemesten en het maaien, zodat het de voedingsstoffen kan absorberen. Stel het maaien uit als het granulaat nog op de grond ligt. Maai het gazon het liefst twee à drie dagen voordat je het bemest. Zo kunnen de voedingsstoffen snel in de bodem dringen.

Wanneer kan ik het gras maaien? In het tuinseizoen, dat wil zeggen tussen maart en november, kan je het gazon in principe altijd maaien als het droog is. Controleer ook de website van je gemeente om na te gaan welke voorschriften gelden voor het gebruik van uw grasmaaier op bepaalde tijdstippen.

Onderhoud en gebruik van de grasmaaier

De grasmaaier is je belangrijkste partner in de tuin als je van een verzorgd gazon houdt. Gebruik hem correct, hij zal er je dankbaar voor zijn. Voor jarenlang plezier van je machine raden we je aan om altijd de handleiding te volgen. We zetten de belangrijkste punten nog eens op een rijtje.

Scherpe messen

Scherpe messen zijn niet alleen in de keuken het belangrijkste hulpmiddel voor nauwkeurig snijwerk. Ook grasmaaiers moeten scherpe messen hebben, zodat ze het gras gelijkmatig kunnen grijpen en op de gewenste hoogte afsnijden. Je verkrijgt een optimaal maairesultaat als je de messen na elke 20 tot 25 werkuren slijpt. Slijp ze bovendien aan het begin en op het einde van het tuinseizoen.

Maaimessen vervangen bij een gespecialiseerde dealer

Mogelijk is het maaimes niet helemaal intact als je het in de lente voor het eerst wilt gebruiken. Er zijn bijvoorbeeld scheuren en inkepingen te zien. Ga dan meteen naar een gespecialiseerde STIHL dealer om het mes te vervangen. Het is sowieso aan te raden om het mes bij het begin van het seizoen te demonteren en te slijpen. Je kan het ook door een vakman laten slijpen en uitbalanceren.

Vrouw stelt de maaihoogte in bij een STIHL accugrasmaaier RMA 339 C

De juiste maaihoogte instellen

Controleer voordat je begint te maaien of de snijhoogte van je grasmaaier aangeduid is in centimeter, millimeter of met niveaus. Raadpleeg bij twijfel de handleiding van je machine of vraag raad aan je STIHL dealer.

Groen gazon met schutting en op de achtergrond haagstruiken en bomen

Oneffen oppervlakken maaien

Op een oneffen terrein kan het moeilijker zijn om met de grasmaaier te werken. We raden aan om op een heuvel de grasmachine niet op en neer, maar van links naar rechts te bewegen. Haaks op de helling heb je minder kracht nodig en kan je makkelijker gelijkmatige banen trekken. Bovendien is deze werkwijze veiliger, want bij een val loop je minder risico dat je onder de grasmaaier terecht zou komen.

Wees voorzichtig als je de maaimessen inspecteert

Veiligheid vóór alles: vergewis je ervan dat de maaier uitgeschakeld is en niet kan starten als je de maaimessen van je grasmaaier wilt controleren. Bij grasmaaiers met accu verwijder je daarvoor de accu. Bij benzinemodellen koppel je de bougiestekker los en bij elektrische grasmaaiers let je erop dat de stekker niet in het stopcontact zit.

Robotmaaiers: de intelligente verzorging van het gazon

STIHL iMOW® RMI 422 P robotmaaier op een groen gazon achter een bloeiende struik

Comfortabeler en sneller

De intelligente iMOW® robotmaaiers van STIHL maaien zelfstandig, rijden rond hindernissen, trotseren hellingen en laden zichzelf op wanneer het nodig is. De iMOW® serie biedt superieur maaicomfort en laat jou ondertussen ontspannen genieten van de tuin.

Het gras maaien: tips en tricks

Grasmaaien is een eenvoudige, maar toch veeleisende taak. Als je het eenmaal onder de knie hebt, word je beloond met een mooi en gezond gazon. Hier vind je in het kort onze belangrijkste tips voor een efficiënte verzorging van het gazon.

Maai eerst de randen, dan de grote oppervlakken

Trim altijd eerst de randen van het gazon. Gebruik hiervoor een grastrimmer of bijvoorbeeld de HSA 26, een accu gras- en buxusschaar. Maai daarna het gazonoppervlak. Als het terrein dat toelaat, gebruik je het best een grasmaaier. Met de opvangbak verzamel je het maaisel aan de kant van het gazon.

Mulchmaaien: bemesten en maaien in één stap

Bij het mulchmaaien worden de afgesneden grashalmen fijn versnipperd en als waardevolle bron van voedingsstoffen teruggegeven aan het gazon. Je spaart tijd en kracht: geen gedoe meer met volle opvangbakken en geen zorgen meer over bemesting.

Loop niet over het ongemaaide gedeelte

Loop tijdens het maaien alleen waar je al gemaaid hebt, want gras dat door je voeten platgetrapt is, kan zich niet tijdig oprichten om gemaaid te worden. Het gevolg is een ongelijkmatig gazon.

Benut de volledige maaibreedte van de grasmaaier

Rij altijd in rechte banen voor een gelijkmatig oppervlak zonder strepen. Zorg ervoor dat de grasmaaier consequent met één wielbreedte binnen de vorige baan rijdt.

Man maait met STIHL RM 448 TC benzinegrasmaaier een gazon naast een houten schutting

Wanneer moet je vermijden gras te maaien? Het gazon mag niet buiten de toegestane tijdstippen worden gemaaid, aangezien dit de rust in de buurt kan verstoren. Robotmaaiers zijn stiller dan conventionele maaiers, maar kunnen voor sommige mensen op bepaalde momenten nog steeds hinderlijk zijn. Je moet de rust in je buurt respecteren: je wilt toch ook niet op zondag of een feestdag om 7 uur 's morgens gewekt worden door een grasmaaier?

Samenvatting: correct grasmaaien

 • Maai het gazon om de vier tot zeven dagen.
 • Vuistregel voor de maaihoogte: drie tot vijf centimeter voor speelgazons, twee tot drie centimeter voor siergazons en vijf tot zes centimeter voor schaduwgazons.
 • Snij nooit meer dan een derde van de hoogte af.
 • De beste volgorde is: eerst maaien, dan bemesten.
 • Maai het gazon niet als het nat is.
 • Laat het maaimes minstens eenmaal per jaar slijpen door een STIHL dealer.
 • Maai eerst de randen, dan de grote oppervlakken.
 • Trek gelijkmatige banen door nauwkeurig de vorige baan te volgen. Maai haaks op een helling.
 • Op zondag het gazon maaien kan storend zijn voor je buren en is daarom af te raden. In sommige gemeentes is het zelfs verboden of slechts onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Informeer je dus zeker eerst bij je gemeente.