Het gras verticuteren

Door te verticuteren geef je een vervilt gazon nieuw leven. In dit artikel lees je wanneer en hoe je dat het best doet.

Man verticuteert groen gazon met een STIHL RLA 240 accu-verticuteermachine

Wat is verticuteren?

Verticuteren betekent het beluchten van het gazon. Het woord is ontleend aan het Engelse “vertical cut”: het verticale maaien of insnijden van de gazonbodem en de grasmat met een speciale machine. Daardoor maak je de gazonbodem los en verwijder je afgestorven gras en plantendelen, onkruid en mos. Anders vormen die een viltlaag in het gazon die het gras verstikt.

Wat gebeurt er tijdens het verticuteren?

Bij het verticuteren worden de gazonbodem en de grasnerf ingesneden en verticaal gemaaid met een verticuteermachine. Deze machine heeft een dubbel, roterend mes dat een paar millimeter in de bodem dringt en mos, grasvilt en onkruid wegneemt. Lucht, water en micronutriënten kunnen de wortels daarna beter bereiken en je gazon leeft op.

Man verticuteert groen gazon met een STIHL RLA 240 accu-verticuteermachine

HET BESTE MOMENT OM HET GRAS TE VERTICUTEREN

Afhankelijk van het weer verticuteer je het best tussen maart en september. In die periode doe je dat idealiter tweemaal. De bodem moet al (of nog) opgewarmd zijn, het best tot boven tien graden Celsius. Tijdens hitteperiodes stel je het verticuteren beter uit om de grasplantjes te beschermen tegen uitdroging.

Verticuteren in de lente

De lente is het beste tijdstip om het gazon te verticuteren. Zodra de temperatuur constant boven tien graden Celsius ligt en het gras al krachtig groeit, is het gazon na de derde of vierde maaibeurt sterk genoeg voor een “vertical cut”. Begin met een uitvoerige behandeling van de bodem en geef tot slot de eerste bemesting van het seizoen. Zo bereid je je groene tapijt voor op het nieuwe tuinseizoen. April en mei zijn de ideale maanden voor een schoonheidskuur van je gazon, want in het late voorjaar regenereert de bodem zeer snel.

Wanneer verticuteer je het gazon voor de allereerste keer? Een pas aangelegd gazon heeft in principe drie jaar nodig om voldoende te groeien en resistent te worden. Pas dan kan je het voor de eerste keer verticuteren zonder dat je de jonge graswortels beschadigt. Is een jong gazon bijzonder dicht geworden? Dan kan je het al tijdens het tweede jaar verticuteren.

Persoon harkt gras van een geverticuteerd gazon bijeen. Op de achtergrond een STIHL RL 540 benzine-verticuteermachine

Verticuteren in de herfst

Verticuteren is goed om weerbarstig onkruid en vervilt mos te bestrijden, maar het vraagt ook veel van de bodem. Wil je op het einde van de zomer verticuteren, doe dat dan zeker minder intensief. Het gazon heeft dan nog tijd om goed te herstellen en met nieuwe kracht aan de winterslaap te beginnen.

Wanneer mag je niet verticuteren?

 • Zowel in het voorjaar als in de herfst kunnen er hitteperiodes zijn. Verticuteer dan zeker niet.
 • Verticuteer het gazon ook niet als de bodem nat is of bij regenweer. Het is moeilijker om de mulch eruit te kammen en de bodem wordt niet optimaal gereinigd.

Hoe vaak moet ik verticuteren? Een gazon dat goed groeit en geen viltlaag heeft, hoef je niet noodzakelijk te verticuteren. Alleen een gazon dat vervilt is of waar veel mos in groeit, heeft afhankelijk van de toestand één- tot tweemaal per jaar een opfris- en schoonmaakbeurt nodig.

Lucht en licht voor weelderig groen

Zonneschijn op een groen gazon

Verticuteermachines van STIHL

Zit het gazon vol mos, onkruid of grasvilt? Dat moet je met alle middelen aanpakken. De krachtige verticuteermachines van STIHL zijn je beste gereedschap voor een langdurig gezond en groen gazon. Onze machines snijden de grasmat in en verwijderen daarbij alles wat de groei van de grashalmen belemmert. Je hebt dus maar één handeling nodig om het gras te voorzien van meer licht en voedingsstoffen, waardoor het krachtig zal groeien. Met een verticuteermachine van STIHL doe je je gazon een schoonheidskuur cadeau – en geniet jij straks van rust in jouw groene oase.

Alles over de verticuteermachine

Verzorg je gazon goed: het zal je dankbaar zijn en je een weelderig,  zacht tapijt teruggeven! Een voorwaarde is dat je het met zorg onderhoudt en het regelmatig bevrijdt van mos, onkruid en viltplekken. Een elektrische, accu- of benzine-verticuteermachine neemt dat werk uit je handen. Als alternatief bestaan er ook verticuteerrollers die je met veel spierkracht zelf bedient. Afhankelijk van de bodem en de staat van vervilting is de investering in een machine met motor wellicht snel terugverdiend.

Wat gebeurt er tijdens het verticuteren?

De verticuteermachine snijdt een paar millimeter diep in de grasnerf. Daardoor belucht ze de bodem en verwijdert meteen onkruid en storende wortels.

De keuze van een geschikte verticuteermachine

Voor een klein gazon volstaat een eenvoudige, met de hand bediende verticuteerroller. Voor grotere gazons raden we een verticuteermachine met motor aan. Met een elektrische verticuteermachine, accuverticuteermachine of de benzine-verticuteermachine van STIHL verwijder je de viltlaag die zich in de loop der tijd op je gazon vormt. Tegelijkertijd ventileer je de bodem. De elektrische verticuteermachine RLE 540 en de benzine-verticuteermachine  RL 540 van STIHL hebben als bijzondere eigenschap dat ze uitgerust zijn met zeven vaste, dubbele messen. Die kan je in zes standen zetten om op elke plek tot een perfect resultaat te komen.

Bovendien biedt STIHL de elektrische verticuteermachine RLE 240 en de accuverticuteermachine RLA 240 aan, die zowel over een verticuteerroller als over een ventilatiewals beschikken. De flexibele messen van de ventilatiewals beluchten je gazon ook, maar zijn zachter voor het gazonoppervlak. Als je groene maaisels en plantenresten oppervlakkig uit het gazon wilt halen zonder in de graszoden te snijden, gebruik je dus best de ventilatiewals.

Een elektrische, accu- of benzineverticuteermachine? Als je gazon nabij het huis ligt met een stopcontact binnen reikwijdte, zijn de elektrische modellen van STIHL ideaal. Voor andere situaties bestaat er een compacte accuverticuteermachine en een krachtige benzineverticuteermachine.

De voordelen van gemotoriseerde verticuteermachines

 • Kracht- en tijdbesparend: op lemige, droge of grote gazons ben je dankzij de efficiënte ondersteuning van de machine in geen tijd klaar met het toch wel ingewikkelde proces.
 • Gelijkmatige diepte: doordat je de messen nauwkeurig kan instellen, wordt het gazon overal gelijkmatig en voorzichtig geverticuteerd.
 • Grote reikwijdte: zowel met een elektrische als met een accu-of benzineverticuteermachine bewerk je ook grote gazonoppervlakken probleemloos in één beurt.
Close-up van een STIHL RLA 240 accuverticuteermachine

Correct verticuteren: hierop moet je letten

Verticuteermachines hebben scherpe messen. Controleer voordat je aan het werk gaat of de verticuteermachine correct ingesteld is, opdat ze de grasnerf niet te veel beschadigt.

De verticuteermachine correct instellen

De juiste diepte waarmee de verticuteermachine werkt, is sterk afhankelijk van de leeftijd van het gazon en de intensiteit van de vervilting. De messen mogen de bodem niet openrijten, maar de grasnerf alleen voorzichtig aanraken. Stel de messen in zodat ze maximaal twee tot drie millimeter diep in de grasmat dringen. Verticuteer een stukje en inspecteer de diepte. Pas de instelling eventueel aan. Een erg wild gazon kan tot vier millimeter verdragen, maar dieper mag je het gras niet insnijden.

Verticuteren: stap voor stap

 • Maai het gazon tot een hoogte van ongeveer 2 tot 3 centimeter voordat je het verticuteert.
 • Stel de verticuteermessen in op de juiste diepte.
 • Verticuteer de eerste keer niet te diep.
 • Rij gelijkmatig over de volledige lengte van het gazon.
 • Trek daarna banen in de dwarsrichting.
 • Beweeg de machine vlot en gelijkmatig over het gazon. Oefen geen plaatselijke druk uit, want daardoor kwets je het gras.
 • Let op dat je niet over grotere stenen rijdt.
 • Verwijder het grasvilt met een hark, tenzij de machine een opvangbak heeft.

Na het verticuteren

Het is zinvol om het gazon na het verticuteren te bezanden en te bemesten. Gras bijzaaien is alleen nodig als er grotere kale plekken zijn. Je gazon ziet er na het verticuteren een tijdje onaantrekkelijk uit, maar het zal gauw met nieuwe pracht stralen.

Een groen gazon na het verticuteren met op de voorgrond een tuintafel en op de achtergrond een tuinhuisje

Samenvatting: het gazon verticuteren

 • Door het gras te verticuteren verwijder je vilt, mos en mulch en verbeter je de ventilatie en drainage van het gazon.
 • De grasnerf wordt oppervlakkig ingesneden.
 • Beste tijdstip: de lente.
 • Verticuteer minstens een- tot tweemaal per jaar, afhankelijk van de vervilting.
 • Verticuteer een jong gazon ten vroegste na twee, normaal gesproken na drie jaar.
 • Verticuteermachines met motor zijn efficiënt en sparen je krachten.
 • De messen mogen niet dieper dan drie tot vier millimeter in de bodem snijden.
 • Maai het gazon voordat je het verticuteert.
 • Trek banen in de lengte- en dwarsrichting.
 • Zorg na het verticuteren voor bezanding en bemesting.