Gazon bezanden: het geheim voor sappig groen

Gazonzand helpt om verdichte of leemachtige grond los te maken. We laten je zien hoe je je gazon bezandt en waarom dit nuttig is.

Een vrouw is het gazon aan het bezanden, met op de achtergrond een kruiwagen

Overzicht: gazon bezanden

  • Gazonzand maakt de grond los en zorgt op die manier voor een hogere waterdoorlatendheid en betere bodemventilatie.

  • Mos, gazonvilt en onkruid kunnen duiden op een te vaste grond.

  • Ter voorbereiding bemest je eerst het gazon en wacht je daarna ongeveer twee weken.

  • Maai het gazon op een hoogte van ongeveer 3 cm.  

  • Voor een geslaagd resultaat raden we aan om je gazon vóór het bezanden te verticuteren.

  • Strooi of kiep het zand over het gazon en verdeel het met de achterkant van de hark.

  • Besproei vervolgens je gazon zodat het zand in de grond kan trekken.

Groen, groener, groenst: waarom moet je je gras bezanden?

Het lijkt misschien wat vreemd om zand over je gazon te verdelen. Maar geloof ons: dit is een goed bewaard geheim voor een perfect groen gazon. Heb je je ooit afgevraagd waarom het gras op golfbanen en voetbalvelden er zo mooi uitziet? Uiteraard is hiervoor meer nodig dan alleen maar gazonzand, maar toch is het bezanden van je gazon een nuttige aanvulling op je gazononderhoud.

Te veel vocht kan leiden tot verrotting en het bevorderen van de groei van mos en onkruid. Vooral bij zeer verdichte of leemachtige grond raden we aan om het gazon regelmatig te bezanden. Dit kan ook nuttig zijn bij speelgazons waarvan de grond erg kan verdichten door intensief gebruik. De korrelgrootte van het zand zorgt voor een lossere bodemstructuur en voorkomt op die manier dat de grond te nat wordt.

Gazonzand is een effectief middel om gazonziekten te voorkomen, omdat het een hogere waterdoorlatendheid en betere bodemventilatie bevordert. Beide zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat het gazon voldoende voedingsstoffen uit de grond kan opnemen. Ook een zure bodem remt de opname van voedingsstoffen af. Een pH-test toont aan of je grond is verzuurd. In dat geval raden we aan om je gazon te bekalken.

Wanneer moet je je gazon bezanden?

Aan de staat van het gazon zie je of het nodig is om te bezanden. Heb je ondanks voldoende bemesting regelmatig last van grasvilt, onkruid of mos? Dit kan duiden op een zeer leemachtige grond of een intensief gebruikt gazon. Ook bruine of kale plekken in het gras wijzen op een verdichte grond en kan je met gazonzand aanpakken. Gazonzand is ook een beproefd middel om oneffenheden in het gazon te verhelpen. Lees in onze gids hoe je je beschadigde gazon herstelt.

Maar wanneer kan je het beste je gazon bezanden? Bezand je gazon niet in de zomermaanden, zodat je het bij grote hitte niet overbelast. Gazononderhoud in de zomer brengt uitdagingen en eisen met zich mee. De beste omstandigheden zijn er in het voorjaar, maar ook in het najaar kan je je gazon bezanden.

Een vrouw met een bezem in de hand is het gazon aan het bezanden

Gazon bezanden in het voorjaar

Het voorjaar is de beste periode om het gazon te bezanden. Na de koude wintermaanden begint het gazon zich te herstellen. Het gras is al een paar centimeter gegroeid en is klaar voor het gazononderhoud. Uit ervaring weten we dat de temperaturen in maart opnieuw kunnen dalen, maar de maanden april en mei zijn ideaal om het gras te bezanden.

Een vrouw duwt een kruiwagen met tuingereedschap om het gazon te bezanden

Gazon bezanden in het najaar

Indien nodig kan je nog eens bezanden in het najaar, maar meestaal volstaat één behandeling per jaar. Het voorjaar is het beste moment als je het gras voor de eerste keer bezandt. Verder kan je gerust je gazon in het najaar bezanden. Let er wel altijd op dat er geen hitte meer wordt verwacht.

Voorbereiding: bemesten, maaien, verticuteren

Voordat je zand over je gazon begint te strooien, moet je de nodige voorbereidingen treffen. Eerst moet je je gazon bemesten. Na ongeveer twee weken maai je het gazon op een hoogte van ongeveer 3 cm. Daarna kan je je gazon verticuteren.

Close-up van de STIHL accuverticuteermachine RLA 240 vóór het gazon wordt bezand

Moet ik mijn gazon verticuteren vóór het bezanden?  

We raden aan om je gazon niet te bezanden zonder het eerst te verticuteren. Dit maakt de grasnerf los en zorgt ervoor dat de grond lichtjes wordt geverticuteerd, zodat die klaar is om met gazonzand te worden behandeld. Het voorjaar is hiervoor het beste moment, wanneer je het gazon uit zijn winterslaap haalt en voorbereidt op de komende zomer. Aangezien je het gazon tijdens het verticuteren zwaar belast, raden we aan om het maximaal twee keer per jaar te verticuteren.

Het perfecte gazon met onze machines

Is het nodig om een gazon te beluchten?

Terwijl een verticuteermachine de grond en grasnerf verticaal bewerkt en losmaakt, prikt een geschikte machine of een spitvork bij het beluchten kleine gaatjes in het gras. Als een zeer verdichte grond met bruine of vochtige plekken op het gazon eerder uitzonderlijk is, kan het nuttig zijn om daar doelgericht extra te beluchten.

STIHL tip: als je een aantal zeer verdichte plekken wilt beluchten, hoef je dit niet meteen na het verticuteren te doen. Prik in plaats daarvan pas na het bezanden met een spitvork in de grond en wiebel een beetje heen en weer. Zo komt het zand gemakkelijker in de gaten.

Gazonzand aanbrengen: instructies

Na het bemesten, maaien en verticuteren van je gazon, kan je het met zand bewerken. Je hebt hiervoor geen speciaal gereedschap nodig. Je kan een strooiwagen gebruiken, maar dat is niet noodzakelijk. 

Een vrouw kiept gazonzand op het gazon met een kruiwagen

Je kan het droge gazonzand eenvoudig op een hoopje op het gazon kiepen met een kruiwagen of emmer. Verdeel het daarna met de achterkant van een hark en veeg het met een harde bezem in het gras.

Indien nodig kan je nu ook erg verdichte plekken beluchten. Prik dus met een spitvork kleine gaatjes in de grond. Na het bezanden moet je je gazon water geven om het zand in de grond te spoelen.

Als je je gazon bezandt, is het effect niet meteen zichtbaar, vooral als dit de eerste keer is. Als je regelmatig te werk gaat en rekening houdt met ander gazononderhoud, ziet je gazon er normaal na ongeveer drie jaar duidelijk weelderiger uit.

Gazon bezanden: welk zand is geschikt als gazonzand?

Bij gazonzand is vooral de  korrelgrootte van belang. Vaak lees je dat een korrelgrootte van 0 tot 2 mm wordt aanbevolen. We raden je echter een korrelgrootte van minstens 0,3 mm aan, zoals bij het speciale gazonzand uit speciaalzaken. Het zand moet bovendien gewassen zijn en mag geen silt- of kleideeltjes of organische bestanddelen bevatten. Ideaal is daarom kalkvrij kwartszand dat gewassen is en in de juiste korrelgrootte verkrijgbaar is in speciaalzaken.

Je kan normaal speelzand wel gebruiken, maar let er dan wel op dat het gewassen en niet te fijnkorrelig is. Als je je gazon bezandt, wil je de grond losmaken. Het is dus de bedoeling om wat grovere korrels in de verdichte grond te verwerken. Onder de vermelde voorwaarden kan bouwzand ook geschikt zijn als gazonzand.

Hoeveel zand heb ik nodig voor mijn gazon?

Afhankelijk van de bodemgesteldheid moet je rekenen op een hoeveelheid tussen 4 en 10 kg per vierkante meter. Als je speciaal gazonzand in een speciaalzaak koopt, staat meestal op de verpakking hoeveel vierkante meter je kan bezanden met de inhoud. Meestal gaat het om kwartszand.

Het is echter belangrijk dat je ook bij een zeer leemachtige grond het gazon niet onder het zand bedelft. Nadat je je gazon op een hoogte van ongeveer 3 cm gemaaid hebt, strooi je maximaal 2 cm zand op het gras. De grassprieten moeten dus nog zichtbaar blijven en niet volledig bedekt zijn.

Is een topdressing echt noodzakelijk?

De zogenaamde topdressing is een mengsel van kwartszand, graszaden en organisch materiaal zoals compost of turf en gazonmeststoffen. Topdressing wordt vooral toegepast op golfbanen. In je eigen tuin is het nochtans meestal niet nodig. Als je na het verticuteren last hebt van kale plekken in het gazon, dan kan je op die plekken nog nazaaien. We raden echter af om het gazon tegelijk te bezanden en na te zaaien. Wacht na het nazaaien één of twee weken met bezanden om de verse zaden te beschermen tegen uitdroging.

Meer tips voor je tuin