Onze zelfontwikkelde STIHL lithium-ion-accu's zijn krachtpatsers gemaakt voor langdurig gebruik. Kom nu meer te weten over lithium-ion-accu's.
02.05.2024
Eerst zetten we alles over de samenstelling en werking van lithium-ion-accu's in een kort overzicht op een rijtje.
Een lithium-ion-accu bestaat uit een verzameling cellen.
Een lithium-ion-accu bestaat uit een verzameling cellen, waarbij elke cel twee elektroden heeft: de negatieve anode en de positieve kathode. Tussen deze twee elektroden vervoert een elektrolytvloeistof de lithium-ionen tijdens het ontladen en opladen.
De elektroden worden ook elektronisch gescheiden door een separator om kortsluiting te voorkomen.
Elektronen stromen van de kathode naar de anode door de accu op te laden.
Bij het gebruik van lithium-ion-accu's worden aan de zijde van de anode lithium-ionen en elektronen afgegeven – er vindt een ontlading plaats. De lithium-ionen migreren door de elektrolytvloeistof en de separator naar de kathode, terwijl de elektronen door het externe circuit stromen en elektrisch werk verrichten. Door dit proces wordt elektromotorische kracht opgewekt die de accumachine aandrijft.
Bij het opladen van de accu gebeurt precies het omgekeerde: nu migreren de lithium-ionen van de kathode door de elektrolytvloeistof naar de anode.
De lithium-ion-accu's van STIHL zijn geen wegwerpproducten, maar onderscheiden zich door een bijzonder lange levensduur – een groot pluspunt op het gebied van duurzaamheid. Wat het opladen van lithium-ion-accu's betreft, zijn ze geschikt voor maximaal 1.200 laadcycli. Dankzij de nieuwste celtechnologie gaat de STIHL accu AP 500 S zelfs tot 2.400 laadcycli mee.
De bovengemiddelde levensduur van de STIHL lithium-ion-accu's weerspiegelt de bijzondere productkwaliteit. STIHL accu's zijn bovendien te gebruiken met veel verschillende STIHL accumachines – zowel bij oudere als bij nieuwere machinegeneraties. Onze accu's zijn speciaal ontwikkeld voor de machines en bieden niet alleen een enorme betrouwbaarheid, maar zijn ook een investering op de lange termijn.
De accucapaciteit bij lithium-ion-accu's kunnen particuliere gebruikers nog niet zelf meten. Mocht je vragen hebben over de resterende accucapaciteit of merk je dat de capaciteit afneemt, neem dan contact op met de dichtstbijzijnde STIHL dealer. Met behulp van een accudiagnoseapparaat bepaalt de STIHL dealer de accucapaciteit nauwkeurig. Ook bij vragen over loop- en laadtijden van STIHL accu's helpen ze je verder.
Je hebt misschien al eens gehoord dat diepontlading, dus het bijna volledig ontladen van een accu, schade aan de accu kan veroorzaken. Bij STIHL vertrouwen we echter op de modernste accutechnologie. De zelfontlading van onze lithium-ioncellen bedraagt slechts 1 tot 3% per jaar, zodat je STIHL accu in de regel betrouwbaar is beschermd tegen diepontlading.
Toch is het raadzaam om lithium-ion-accu's correct op te slaan. Als de accu langer dan een maand niet wordt gebruikt, moet je hem opslaan met een laadtoestand tussen 40 en 60% om de levensduur van de cellen te verlengen.
Bewaar accu's bij voorkeur tussen 40 en 60% geladen.
Maar zelfs volledig ontladen kunnen de moderne STIHL accu's in de regel probleemloos enkele maanden in de winter worden opgeslagen – zonder diepontlading als gevolg. Een belangrijke rol hierbij speelt het BMS, het intelligente Battery Management System.
Dit slimme accumanagementsysteem bewaakt de constante werking van de lithium-ion-accu in een vooraf bepaald bereik én de spanning van de cellen. Als de spanning in de accucellen te sterk daalt, gaat de accu automatisch in de slaapstand en wordt het ontladen onderbroken, waardoor diepontlading wordt voorkomen.
Voor een optimale opslag van onze accu's adviseren we een omgevingstemperatuur van ongeveer 20 °C om een lange levensduur van het pack te garanderen. Zo kan je ook bij gebruik direct na opslag beschikken over het volledige vermogen. In principe is het mogelijk om de accu's op te slaan bij een temperatuur tussen -20 °C en +50 °C. In de extremen van dit bereik moet je echter rekening houden met een verminderde werking en levensduur.
Bij onduidelijkheden helpen de gebruiksaanwijzingen of onze experts bij de STIHL dealers je graag verder.
Ondanks hun lange levensduur moeten lithium-ion-accu's op een zeker moment worden afgevoerd of gerecycled. Om ervoor te zorgen dat je precies weet wat je dan met STIHL lithium-ion-accu's moet doen, vind je hieronder alle relevante informatie.
Gebruikte accu's kan je inleveren bij de STIHL dealer.
Breng gebruikte accu's gratis naar je STIHL dealer of lever ze in bij een openbaar inzamelpunt.
STIHL lithium-ion-accu's van het type AR mag je uitsluitend bij een STIHL dealer inleveren in plaats van bij een openbaar inzamelpunt, want vanwege de constructie kan de accu nog geladen zijn. Neem de voorschriften voor milieuvriendelijke verwijdering in jouw regio in acht.
Accu's mogen nooit onbeschermd los worden gestort of getransporteerd, maar moeten altijd beveiligd tegen kortsluiting worden geretourneerd. Hiervoor kan je de lithium-ion-accu's in de originele verpakking of in een plastic zak doen, de polen afplakken of de accu's in droog zand leggen. Op onze servicepagina's is meer informatie te vinden over het afvoeren van batterijen en oude elektrische apparatuur.
Voor een verantwoord gebruik van grondstoffen is recycling onontbeerlijk – en door recycling kunnen waardevolle bestanddelen van lithium-ion-accu's opnieuw worden gebruikt. Voor het recycleren van lithium-ion-accu's bestaan er natchemische processen: de accu's worden verzameld, versnipperd, overgebracht naar Black Mass en elektrochemisch teruggewonnen.
Overigens: omdat iedereen duurzaamheid belangrijk vindt, is STIHL van plan om in de toekomst steeds meer gerecyclede ingrediënten en ethisch verkregen hulpbronnen in lithium-ion-accu's te gebruiken.
De bezorgdheid over een zogenoemd geheugeneffect bij accu's blijft hardnekkig – maar wat houdt dit nu precies in? Met dit geheugeneffect wordt gedoeld op een capaciteitsverlies bij nikkel-cadmiumaccu's dat wordt veroorzaakt door vroegtijdig opladen. Als een dergelijke accu niet volledig wordt ontladen voordat hij weer wordt opgeladen, 'onthoudt' hij de energiebehoefte van de laatste laadbeurten en laadt hij alleen nog deze hoeveelheid energie op – op die manier verliest hij snel capaciteit en wordt de accu onbruikbaar.
Dit effect treedt echter niet op bij STIHL lithium-ion-accu's omdat ze gemaakt zijn volgens de nieuwste accutechnologie.
Nog meer vragen over de technische details? Lees meer over het geheugeneffect in ons artikel.
Lithium-ion-accu's zijn accu's die gebaseerd zijn op de beweging van lithium-ionen en elektronen tussen anode en kathode. Tussen beide elektroden vervoert een elektrolytvloeistof de lithium-ionen tijdens het ontladen en opladen. Bovendien worden de elektroden elektronisch gescheiden door een separator om kortsluiting te voorkomen.
Lithium-ion-accu's bestaan uit twee elektroden, een negatieve anode en een positieve kathode, evenals elektrolyt en een separator.
Lithium-ion-accu's werken door het transport van lithium-ionen door een elektrolytvloeistof in de accucel. Bij de beweging van de ionen en de elektronen tussen anode en kathode ontstaat elektromotorische kracht.
De lithium-ion-accu's van STIHL hebben meestal tot 1.200 laadcycli, in sommige gevallen zelfs tot 2.400.
Voor de productie van lithium-ion-accu's worden alle accucellen in de juiste positie gebracht en in het geval van STIHL accu's door middel van laserlassen aan elkaar gelast.
Lithium-ion-accu's worden gebruikt in een breed scala aan toepassingen, van elektrische auto's en e-bikes tot smartphones, laptops en digitale camera's. STIHL gebruikt lithium-ion-accu's bij accumachines zoals kettingzagen, bosmaaiers en veel andere tuinmachines.
Steeds weer rijst de vraag hoe gevaarlijk lithium-ion-accu's zijn en of ze door kristallijne afzettingen op de negatieve elektrode kunnen branden of exploderen. In feite is het risico op brand te verwaarlozen laag, omdat STIHL accu's volgens de hoogste veiligheids- en kwaliteitsnormen zijn ontwikkeld.
Lithium-ion-accu's worden afgevoerd via een openbaar inzamelpunt of een STIHL dealer.
Om lithium-ion-accu's te recyclen, bestaan er natchemische processen: verzamelen, versnipperen, overbrengen naar Black Mass en elektrochemisch terugwinnen.